Pénzügy

Visszájára fordult a magyar rezsicsökkentés

24.hu
24.hu

2017. 05. 26. 11:33

Korábban a témában:

Szinte valamennyi mutatóban jelentősen romlott a hazai lakossági rezsi európai helyezése – idézi a Népszava az Eurostat közelmúltban napvilágra került adatainak részletesebb elemzését.

A legkisebb fogyasztási sávban a magyar gázár a 4. helyről a 7. helyre esett vissza, 30, illetve 31 állam sorában. Ugyanezen kategória vásárlóerőhöz viszonyított rangsorában 28-ból a 4.-ről az 5. helyre estünk vissza. E sávban a magyar gázár euróban nézve 3 százalékos csökkenést mutat, ami a 8. legrosszabb adat.

Az “ultraliberális” ármegállapítású Egyesült Királyságban például egy év alatt 25 százalékos gázáresés látszik. A környékünkön, így Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban és Szerbiában például egy év alatt 20-30 százalékos lakossági gázárcsökkenést mutattak ki.

BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 10: Prime Minister of Hungary Viktor Orban delivers a speech on general agenda and refugee crisis during an annual review meeting in Budapest, Hungary on February 10, 2017. Hungarian Prime Ministry Press Office / Anadolu Agency
Orbán is tudja, hogy fenntarthatatlan a rezsicsökkentés
Orbán Viktor szerint az EU támadást indított a rezsicsökkentés és annak nyertesei, a magyar családok ellen. Energiapiaci szakértők szerint a kormányfő csúsztat.

 

Szakértők a visszaesést azzal magyarázzák, hogy míg más államokban érvényesítették a lakossági rezsiben a nemzetközi gáz- és olajtőzsdék zuhanását, addig Magyarországon ez elmaradt. Mindez mögött az állhat, hogy a 2013-as rezsicsökkentés óta, illetve hatására a hazai energiaipar jó része átkerült az állam tulajdonába, amiből az Orbán-kabinet már nem kíván hasznot kivonni, írta a lap.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.