Gazdaság

Orbán a rezsicsökkentésről: minden okoskodás felesleges, és kész

A miniszterelnök szerint felesleges okoskodni a rezsicsökkentésről. Az a lényeg, hogy Brüsszel el akarja venni a magyar kormánytól azt a jogot, hogy megmondja, a magyar emberek hány forintot fizessenek a rezsiért, és kész – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pénteken.

MTI

A beszélgetés az elhíresült „visszakérdezős” interjúban hangzott el, ahol a köztévé riportere zavarba hozta Orbánt azzal, hogy váratlanul megkérdezte: az olimpiával kapcsolatban milyen szégyenre gondolt, esetleg a népszavazás lenne-e a szégyen. Az interjúban a riporter a rezsicsökkentésről is kérdezte a miniszterelnököt.

A riporter a kérdés felvezetőjében azokat a szakértői érveket ismertette, amelyekről részletesen írtunk ebben a cikkünkben. Energiapiaci szakértők nekünk azt mondták, hogy Brüsszelnek valójában nincs beleszólása a magyar lakossági áramárakba, és egyedül a rendszerhasználati díjak számítását kifogásolják. Brüsszelnek az sem tetszik, hogy nálunk nem ugyanúgy fizet a lakosság és az ipari szereplők ugyanazért az áramért (a vállalatok többet fizetnek), mondták. Az Energiaklub szakértője cikkünkben egyenesen úgy fogalmazott, hamis azt a képzetet kelteni az emberekben, hogy az Európai Unió megszabja, hogy az egyes tagországokban mennyiért vehetik az emberek az áramot.

Orbán nem lát érveket

Cikkünkben azt is mondták a szakértők, hogy Európa nyugati felén is lezajlott a rezsicsökkentés, mivel világszerte estek a nyersanyag árak, amelyek beépültek az ottani energiaárakba is a piaci versenynek köszönhetően. Szerintük ez az igazi rezsicsökkentés. Amit a kormány csinál, az nem fenntartható hosszú távon, mert a rezsicsökkentés súlyos veszteségeket termel az államosított szolgáltatóknak, amit valakinek ki kell majd fizetni. Ha viszont az állam folyamatosan kipótolja a hiányzó összeget, az állami támogatásnak minősül, amit az EU tilt. Bár ezt nem mondták ki a cikkünkben a szakértők, a miniszterelnöknek is pontosan tudnia kell, hogy a magyar kormány rezsicsökkentése ezért fenntarthatatlan.

A miniszterelnök azt mondta ezekre az érvekre, hogy minden okoskodás felesleges. Szerinte a rezsiforintokról a magyar kormánynak kell döntenie, és kész. Rendszerhasználati díj így-úgy, ezek technikai részletkérdések – mondta.

A végén még azt is hozzátette, hogy ő egyetlen érvet sem lát, amelyek miatt nekünk bele kellene törődnünk abba, amit Brüsszel kifogásol.

Az interjút itt tudja meghallgatni (4:08-tól jön a rezsis rész).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik