Pénzügy

Újabb rezsicsökkentés jöhet a választások előtt

rezsicsokkentes(1)(210x140).jpg (Array)
rezsicsokkentes(1)(210x140).jpg (Array)
Szeptemberben jöhet a szociális alapú áram- és gázárcsökkentés.

Szeptemberre szociális alapú áram- és gázárcsökkentési javaslatot dolgoz ki az Energiahivatal (MEKH), mondta a Népszavának Dorkota Lajos, a hivatal elnöke.

A kedvezményezetti körbe beletartozhatnak a nehéz szociális helyzetűek, a nagycsaládosok vagy akár a nyugdíjasok is. Dorkota a csökkentés mértékét nem kívánta megbecsülni. Javaslatuk nem érinti a többi rezsidíjat, például távhőt, a vizet vagy hulladékot. Felmerült a karácsonyi Erzsébet-utalványhoz hasonló rezsiutalvány ötlete is.

A lap szerint 2007-2011 között a háztartások egy ív kitöltésével már folyamodhattak szociális alapú gázártámogatásért. Ezt a központi költségvetés állta, ami a csúcsévekben már évi több százmilliárdot tett ki. A rendszert a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió követelésére a Bajnai- és az Orbán-kormány fokozatosan kivezette.

A kormány általános rezsicsökkentésének bírálói legtöbbször azt hánytorgatják fel, hogy az egységes árcsökkentés leginkább a nagy fogyasztásúaknak kedvez, akik jó része módos, így ez igazságtalan. Hosszú távon pedig a piacot torzító és károkat okozó állami beavatkozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik