Pénzügy

Tudta? A német autósok nem fizetnek német autópályadíjat

németország (németország)
németország (németország)
Bevezetés a német gazdaságpolitikába.

Németországban az autósok ingyen használhatták az autópályákat. A Merkel-kormány néhány éve úgy döntött, hogy fizetőssé teszi azokat. De csak a külföldieknek, hiszen a tervek szerint a német autósoknak továbbra is ingyenes marad a használat.

Ezt abban a formában vezették volna be, hogy a német autósok annyival csökkentették volna gépjárműadójukat, amennyibe az autópálya használata kerül. Az intézkedés nem tetszett az Európai Bizottságnak, szerintük ez diszkrimináció, ezért kötelezettségszegési eljárást indított Németország ellen 2015 júliusában.

Megindultak a tárgyalások, és a Merkel-kormány azt javasolta kompromisszumként, hogy az adócsökkentést az autók környezetvédelmi besorolásához kössék, amit az EB elfogadott.

Így az Euro 6-os osztályzattal rendelkező autósok adója jobban csökken, mint amennyibe az autópályadíj kerül, a többieknél pedig marad a korábbi nullszaldós “üzlet”.

A német autósoknak a főutak után is fizetniük kell, míg a külföldieknek csak az autópálya-használat kerül pénzbe. A mentők, a villanyautók és a mozgássérültek járművei teljes mentességet élveznek.

A tíznapos matrica a tervek szerint a motorok károsanyag-kibocsátásától függően 2,5-25 euróba  (800-8000 forint) fog kerülni, az egyéves 130 eurót kóstál majd. A rendszert 2019-től élesítik.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik