Gazdaság

Az Adidas robotokkal forradalmasítja a cipőgyártást

Új, szinte teljesen automatizált cipőgyárat nyit az Adidas Németországban jövőre, és úgy tervezi, később az USA-ban is megpróbálkozik ezzel, írja a Reuters.

Az 1949-ben alapított cég 1993-ban zárta be utolsó üzemét anyaországában, azóta a gyártás kizárólag az alacsonyabb munkaerő költségű Ázsiában zajlott. A növekvő ázsiai bérek és szállítási költségek mellett a mesterséges intelligencia alkalmazása ma már relatíve nem olyan drága, így a cipőgyártás egy részét megéri visszaköltöztetni Európába. A sok robot mellett az új gyár 160 embernek is munkát ad majd.

A robotika térhódításáról az alábbi cikkeinkben is olvashat:

Az Ansbachban felépült, Speedfactory nevű gyárban 2017-ben kezdődhet meg a tömeggyártást. Az Adidast vezető Herbert Hainer szerint az új üzem forradalmasítja a cipőgyártást. Az USA-ban megnyitni tervezett következő hasonló üzemben és a német Speedfactory-ben együtt több mint egymillió pár cipő készülhet a következő években.

Ez még nem jelenti az ázsiai gyártás azonnali hanyatlását, az Adidas összesen mintegy 300 millió cipőt gyárt évente, és Ázsiában is felhúznak két új üzemet minden évben, hogy lépést tartsanak a növekvő kereslettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik