kamat (százalék, )
Pénzügy

Nézze meg jól, hova teszi adója 1 százalékát

24.hu
24.hu

2017. 05. 15. 14:10

Egyszerűbbé vált idén az adóbevallás, de sajnos az 1+1 százalékos rendelkezés körülményesebb let - írja az Adó1százalék.com közleményében. És rögtön hozzáteszik: az 1 százalékra szakosodott oldalak segítséget nyújthatnak eligazodni a rendelkezés menetében, illetve abban, hogy megtaláljuk az érdeklődésünkhöz vagy lakhelyünkhöz legközelebb eső 1 százalékot gyűjtő szervezetet és egyházat.
Korábban a témában:

Vészesen közeleg az adóbevallás leadása és az 1+1 százalékos rendelkezés, melynek határideje 2017. május 22. 2017-től az adófizetők jó részének elkészíti a bevallási tervezetét (eSZJA), ami elérhető Ügyfélkapun, de postán is kérvényezhető volt, de jóvá kell hagyni. Az új rendszerrel a felajánlás menete is módosul. Míg az eddigi években az adóbevallási nyomtatvány része volt az 1 százalékos rendelkező nyilatkozat (EGYSZA lap), a NAV által készített eSZJA-ban ez már nem szerepel, így erről külön kell majd gondoskodniuk az adózóknak.

Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Az ügyfélkapus adózók az elektronikus rendszeren keresztül tudják kitölteni az EGYSZA lapot, amit az adóbevallás leadásától függetlenül lehetőségük van elküldeni egészen május 22-ig.

Azok, akiknek postán küldte meg a bevallási tervezetet a NAV, külön kell leadniuk rendelkezésüket, amit az alábbiak szerint tehetnek meg május 22-ig:

  • A 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
  • A 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • Ha új bevallást nyújt be, akkor 16SZJA személyi jövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).

A felajánlás módjairól részletesebben az 1% kisokosból is tájékozódhatunk, amely pontról-pontra bemutatja a rendelkezés lépéseit.

Két éve megint növekszik az 1 százalék

Mivel sokan csak az adóbevallástól függetlenül tudnak csak rendelkezni, könnyű lesz megfeledkezni az 1 százalékról, így idén csökkenhet a felajánlók száma. Ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy két éve megint növekszik az adófizetők által felajánlott 1%.

Évről évre egyébként a gyermekvédő szervezetek kapják a legtöbb felajánlást, a tavaly top10-es listán összesen hét beteg gyerekeket segítő vagy gyógyító alapítványt találunk. A második legnépszerűbb kategória pedig az állatvédőké, a legjobb 10 között két állatmenhely is szerepel. Fontos tudni azonban, hogy számos más típusú civil szervezetnek is felajánlhatjuk adónk 1%-át (környezetvédő, szociális, egészségügyi, kutúrális stb.)

Így találhatja meg az igazit

Míg a korábbi években az 1 százalékot gyűjtő szerveztek találtak rá különböző reklámkampányiakkal a felajánlókra, az internetnek köszönhetően ma már kétirányúvá vált ez a folyamat – mi is aktív keresővé válhatunk. Korábban nehéz volt célzottan böngészni a civil szervezetek között, de a portál kedvezményezett keresője segítségével könnyedén megtalálhatjuk az érdeklődési körünkhöz vagy lakhelyünkhöz legközelebb eső szervezetet. Keresgélhetünk tevékenységtípus, település és még településtípus alapján is.

Az oldalon mind a 30 ezer regisztrált szervezet adatlapja elérhető – nemcsak ismert, nagy szervezettekkel, de akár egy kisebb, helyi alapítványokkal is találkozhatunk. Pozitívum továbbá, hogy adott szervezet oldalára kattintva pár perc alatt kitölthető az 1 százalékos nyilatkozat is – hívják fel a figyelmet a közleményben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.