Pénzügy

Dőlni fog a pénz a nyugdíjasokhoz az idén és jövőre is

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy 2018-ra 3 százalékos inflációt terveznek majd a költségvetésben, ami azt jelenti, hogy 2018-ra ilyen mértékű nyugdíjemelésre lehet számítani.

A miniszter kitért a nyugdíjprémium ügyére is, és januárral ellentétben most már úgy nyilatkozott, hogy szóba jöhet, ha olyan eredményes lesz a gazdaságpolitika, mint ahogy azt remélik.

Azt is lehet már tudni, hogy az idei infláció jó eséllyel magasabb lesz a tervezett 0,9 százaléknál. A jegybank márciusi inflációs jelentésében 2,6 százalékot becsült, és az elemzői várakozások is hasonlóak. Ami szintén nyugdíjemelést jelenthet. Méghozzá visszamenőleg.

Szóval dőlni fog a nyugdíjasokhoz a pénz. De nézzük mennyit is jelent ez!

Ennyit jelenthet az átlagnyugdíjasnak

A KSH jelentése szerint tavaly januárban 121 041 forint volt az átlagnyugdíj, és mivel az idei évre végül nem a becsült inflációval egyező mértékű (= 0,9 százalékos) hanem 1,6 százalékos lett a nyugdíjemelés, így jelenleg cirka 123 ezer forint lehet az átlagnyugdíj.

Fotó:Thinkstock

Ha valóban 2,6 százalékos lesz az infláció, akkor még plusz 1 százalék jár az ellátottaknak, azaz 124 200 forintra emelkedik az év végére az idei átlagnyugdíj. Az emelésre novemberben lehet számítani, visszamenőlegesen, ami azt jelenti, hogy karácsony előtt ezen a címen egy átlagnyugdíjas 14 400 forintot kaphat pluszban. Éves szinten pedig összesen 37 900 forintnyit hozhat az idei nyugdíjemelés átlagban.

A nyugdíjprémium egy 2009-es törvénymódosítás alapján szintén novemberben jár, abban az esetben, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás egyenlegcélja is várhatóan teljesül.

A prémium a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti része (de maximum 4) szorozva a november havi nyugdíj összegének negyedével (de legfeljebb 20 ezer forinttal). A minisztérium idén 4,1 százalékos gazdasági növekedésre számít, így az átlagnyugdíjnál a novemberi prémium 12 ezer forint lehet.

Azaz novemberben összesen 26 400 forintot kaphatnak pluszban az átlagnyugdíjasok. Ez egyébként a maximális összeg, amit már a 80 ezer forintos nyugdíjban részesülők is megkaphatnak – akinek pedig ennél kevesebb a havi ellátása, az arányosan kevesebbre számítson. Legkevesebbet a minimálnyugdíjon lévők (2008 óta változatlan az ellátásuk, havi 28 500 forint) számíthatnak novemberben a nyugdíjprémium révén: nekik 4275 forint érkezhet pluszban.

A jövő évre tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő nyugdíjemeléssel (a novemberi korrekciót is figyelembe véve) 2018-ban már 128 ezer forint körül lehet az átlagnyugdíj, azaz mintegy 3800 forinttal emelkedhet havonta. Ami éves szinten bő 45 ezer forintot jelenthet.

Fotó:Thinkstock

Azt nehéz lenne most megmondani, hogy vajon jövőre végül meghaladja-e az infláció a tervezett értéket, de ha igen, akkor novemberben még a visszamenőleges korrekció is szóba jöhet.

Ami viszont bejöhet, az a jövő évi nyugdíjprémium, legalábbis ha a minisztérium számaiból indulunk ki – ők ugyanis 4,3 százalékos GDP-növekedést becsültek jövőre és feltehetően az államháztartási egyenlegnél is arra számítanak majd, hogy elérik a kitűzött célt.

Ez ezt jelenti, hogy jövő novemberben 16 ezer forint prémiumra számíthatnak azok a nyugdíjasok, akiknek legalább 80 ezer forint a havi ellátásuk. És amennyiben jövőre sem emelik a minimálnyugdíjat, akkor az érintetteknek 5700 forintnyi lehet a prémiumuk.

Ha mindent összeadunk, nyugdíjemelést, korrekciót, prémiumot, akkor két év alatt összesen majdnem megvan egy 13. havi nyugdíj az átlagnyugdíjasnak (110 900 forint). Persze ennek nagyobbik részét el fogja vinni az infláció. De a prémium kétévi összesen maximum 28 ezer forintja azért mindenképpen infláció feletti pluszt jelenthet.

Ki kaphat nyugdíjprémiumot?

Nyugdíjprémiumot a törvény szerint az kaphat, aki a tárgyévet megelőző évben már legalább egy napig nyugdíjas volt, és novemberben szintén. Vagyis akik idén mentek (mennek) nyugdíjba, azoknak leghamarabb jövőre jár majd a novemberi extra pénz. A prémium jár a hozzátartozói nyugellátásokra is, de kivétel az ideiglenes özvegyi nyugdíj. Nem kaphatják meg azok sem, akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak, illetve akik nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt az előző évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik