Pénzügy

Tízezreket kaphatnak év végén a nyugdíjasok

Teljesülhetnek a nyugdíjprémium feltételei, és az inflációs különbözetet is kifizetik.

Idén és jövőre is több mint tízezer forint prémiumra számíthatnak a nyugdíjasok a Blikk számításai szerint. Azt írják: a nyugdíjprémium egyik törvényi feltétele, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

A gazdasági minisztérium a lappal közölte: idén 4,1 százalékos, jövőre 4,3 százalékos GDP növekedéssel számolnak, és a költségvetési hiánycél is teljesülni fog. Azt ígérték, a költségvetés biztosítja a kifizetéshez szükséges forrásokat.

A Blikk úgy számol, hogy idén novemberben 12 ezer, jövő novemberben 16 ezer forint prémium jár az „átlagnyugdíjasoknak”, ha bejönnek a gazdasági tárca előrejelzései. Akik a 28 ezer forintos nyugdíjminimumot kapják, azok idén 4275, jövőre 5700 forintra számíthatnak.

A prémium mellett az elmaradt nyugdíjemelés különbözetét is megkapják novemberben a nyugdíjasok. A jegybank március végi inflációs jelentése szerint idén 2,6 százalékos lehet az infláció. A nyugdíjasok azonban majdnem mindössze 0,9 százalékos emelést kaptak idén, mert a kormány alultervezte az inflációt, de végül 1,6 százalékos lett az emelés. A különbözet így is 25 ezer forint körüli összeg lehet az átlagos nyugdíjak esetében.

A lap megszólaltatta Kiszelly Zoltán politológust is, aki azt mondta: azoknál a társadalmi csoportoknál, amelyek pénzt kapnak, csökken a kormányellenes hangulat és kevésbé lesznek fogékonyak a korrupciós vádakra. Ez a 2006-os és 2014-es választásokon is működött, legutóbb a rezsicsökkentéssel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik