Pénzügy
arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )

Mutatjuk, mi vár az árfolyamgátasokra

24.hu
24.hu

2017. 04. 13. 16:03

Mintegy 200 ezren vannak, akiknek a következő években szűnik meg a törlesztőrészlet rögzítése, és nem igen tudják, hogy mire számítsanak.
Korábban a témában:

A Bankmonitor becslése szerint az érintettek harmadának nincs félnivalója, a többségnek viszont elkerülhetetlen a havi kiadások emelkedése. Sőt, körülbelül minden ötödik hiteles futamidejét legalább 1,5 évvel meghosszabbítják. Ezért is érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson, mert több százezer forintot spórolhatunk meg.

Tízezrek számára elkerülhetetlen a futamidő hosszabbítása

Készítettek egy saját modellt azért, hogy megbecsülhessük, mi történik azokkal a volt árfolyamgátasokkal, akikre a várakozások szerint akár a törlesztőrészlet 15 százalékos emelése mellett a hitel futamidejének meghosszabbítása vár. Igaz nagyon eltérőek tudnak lenni az egyes élethelyzetek, viszont a számítások jó iránymutatásul szolgálhatnak arra, hogy mennyire súlyos a helyzet.

A számításokhoz az alábbi feltételekkel éltek:

 • Az árfolyamgátba való belépésnél három különböző esetet néztek meg, attól függően, hogy 2012-2014 között mely hónapokban volt az legnagyobb érdeklődés az árfolyamgát iránt.
 • Forintosítás előtt a gyűjtőszámlával együtt 8 millió forint tőketartozást vettek volt svájci frank alapon, a hitel hátralévő futamideje 8 év volt, a kamatozása 5,9%.
 • A forintosítás után a tartozás 0-25% közötti mértékben csökkent, a kamatozás 4,9 százalékra (2,8 százalékkal a 3 havi BUBOR felett), majd fokozatosan csökkent a referenciakamat esésével együtt a mai 3 százalékra

Aztán összepárosították az eredményeket a jegybank statisztikáival, és az alábbi következtetéseket vonták le:

 • Minél később lépett be valaki be az árfolyamgátba, és minél tovább maradt 2015. januárja után a rendszerben, annál kedvezőtlenebb lesz a helyzete az 5 évet követően.
 • Minél kisebb visszatérítést kapott az elszámoláskor a tőkére vetítve, annál nagyobb áldozatot jelent az árfolyamgátban maradás a forintosítást követően.
 • Körülbelül minden ötödik hiteles számára nem lesz elegendő a törlesztőrészlet megemelése. Számításaik szerint az eredeti futamidő 17-28 hónappal emelkedhet meg.
 • Az árfolyamgátasok bő 40 százaléka számára változó mértékben nő a törlesztő. Aki kisebb visszatérítést kapott, annak 1 év felett nőhet a futamideje, míg a szerencsésebbek 12-13 százalékos törlesztőrészlet-emelést kaphatnak.
 • Várhatóan lesz a volt árfolyamgátasoknak egy nagyobb része (körülbelül a harmada), akik a számításaik szerint a 60 hónap lejárta után sem fognak többet fizetni, sőt előfordulhat, hogy kevesebbet (ezért is éri meg minél korábban kilépni belőle).

Végkövetkeztetésük, hogy a korábbi árfolyamgátasok nagyobb részének (kétharmadának) nőni fognak a terhei a következő években. Ez utóbbi csoportból ráadásul egy jelentősebb réteg azt fogja tapasztalni, hogy a hitele futamidejét a bank meghosszabbítja, a törlesztőrészlet 15 százalékos megemelése mellett. És tegyük hozzá, hogy ennél sokkal rosszabb is lehetne a helyzet, ha nem esett volna le a hitel referenciakamata, a BUBOR ilyen alacsony szintre.

Nagyobb arányban a nyár folyamán fognak megemelkedni a lakáshitelesek terhei, ekkor érdemes megnézni, hogy milyen kondíciókkal lehet kiváltani a jelzáloghitelt. A Bankmonitor kalkulátora szerint találhatunk olyan hitelt, ami:

 • Azonos kamatperiódus (3 hónap) mellett alacsonyabb törlesztőrészletet ad.
 • Hosszabb kamatperiódus (például 3-5 év), vagyis nagyobb kiszámíthatóság mellett ad ugyanakkora törlesztőrészletet.
 • Rövidebb hátralévő futamidő mellett érhető el és ugyanakkora törlesztőrészletet kell fizetni.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.