Pénzügy

370 ezres nyugdíj mellett nem jár szülőtartás

24.hu
24.hu

2017. 01. 26. 09:14

Korábban a témában:

A szülőtartás nem alanyi jog, hanem a bíróságon eldöntendő kérdés, ahogy erről korábban is írtunk.

A Jogászvilág.hu a Kúria eseti döntésére hivatkozva ismertetett meg egy ügyet, amelyben első és másodfokon is azt mondta ki a bíróság, hogy nem jár a szülőtartás. Az ítéleteket nem fogadta el a felperes, ezért ment el a legfelső bírói fórumig.

370 ezer forintos nyugdíj mellett kérte a szülőtartást

Dióhéjban az ügyjellemzői: a felperes idős szülő házastársával él a lánya tulajdonában lévő ingatlanon. Az alperes Ausztriában dolgozik – ő a felperes fia.

Felperes nyugdíja és nyugdíjpénztári járuléka összesen havi 368 490 forint. Arra hivatkozva kérte a szülőtartást, hogy adóstársként 190 926 forint svájci frank alapú hitelt fizet (a lánya lakására, amiben élnek), és lányát pedig havi 77 550 forinttal támogatja. Ami ezután marad a nyugdíjából, az pedig nem elég a megélhetésére. Azt is indoklásul hozta fel, hogy korábban támogatta fia külföldi tanulmányait, ezért szerinte annak morális kötelessége most őt támogatni.

Az első fokú bíróság azzal utasította el a felperes kérelmét, hogy a Ptk. szerint az jogosult rokonaival szemben tartásra, akinek nincs tartásra kötelezhető házastársa (a felperesnek van), ill. önhibáján kívül nem tudja eltartani magát (itt ez nem áll fenn). A másodfokú bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, hozzátéve, hogy azért sem lehet az egyik gyerektől tartást kérni, mert a szülő a másik gyermekét támogatja.

Nem alanyi jog, hiába van benne az Alaptörvényben

A felperes az Alaptörvényre hivatkozva fordult a Kúriához, amely ugye kimondja, hogy a nagykorú gyermek köteles gondoskodni rászoruló szülőjéről.

A Kúria szerint azonban felperes tévesen értelmezi az Alaptörvényt, mert a szülőtartás nem alanyi jog, hanem a Ptk.-ban foglalt rokontartásra, szülőtartásra vonatkozó feltételek alapján kérhető csak.

A Kúria egyetértett a bírósági ítéletekkel és a fent említett indoklásokkal is. Döntésében ezen túl hangsúlyozta, a rászorultság alapvető feltétel a szülőtartás megítélésénél. Márpedig a felperes havi bevétele kellő fedezetet nyújt az indokolt szükségletek kielégítésére. A Kúria azt is hozzátette, bár kétségtelen, hogy a kiadások mellett megmaradó pénz kevés lehet a megélhetésre, de ennek oka az, hogy a felperes kiadásait nem első sorban az indokolt megélhetési költségekre fordítja.

Az ismertetett döntés (Kúria Pfv. II. 20.405/2016.) a Kúriai Döntések 2017/1 számában 18. szám alatt jelent meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.