Pénzügy

Lenullázódhat 2020-ra a nettó külföldi adósság

24.hu
24.hu

2016. 12. 23. 13:35

Az idén a harmadik negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege kiigazítás nélkül 2,469 milliárd euró, 766 milliárd forint volt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

A jegybanki közlés szerint a szezonális hatások kiszűrésével a mutató 2,371 milliárd eurót, 757 milliárd forintot tett ki, ami a negyedéves GDP 8,6 százalékát érte el. A finanszírozási képesség előző negyedévhez képest bekövetkezett emelkedésében elsősorban az EU-tól kapott tőketranszferek növekedése játszott szerepet – olvasható a tájékoztatásban.

A folyó fizetési mérleg egyenlege az idei harmadik negyedévben 1,289 milliárd euró volt, míg a tőkemérleg egyenlege 1,179 milliárd eurót tett ki.

Az MNB közlése szerint az idei első háromnegyed évben a folyó fizetési mérleg egyenlege 4,245 milliárd eurót ért el, a tőkemérleg egyenlege 1,430 milliárd eurót tett ki, így a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, azaz a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 5,675 milliárd euró volt az idei első kilenc hónapban.

A külfölddel szembeni felülről számított nettó finanszírozási képesség összetevői közül az áruforgalom egyenlege a harmadik negyedévben a szezonális hatásoktól megtisztítva 1,061 milliárd euró volt, ami alacsonyabb az előző negyedévi szintnél.

A harmadik negyedéves export (20,496 milliárd euró) és az import (19,639 milliárd euró) harmadik negyedéves szintje is csökkent az előző negyedévhez képest.

Ez év szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 23,7 milliárd eurót ért el. A közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt adósságot nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2016 szeptember végén 22,8 milliárd euró (az utolsó négy negyedéves GDP 20,2 százaléka) volt.

2020-ra lenullázódhat

Oszlay András, a Takarékbank elemzője szerint kitart a külső egyensúlyi folyamatok kedvező alakulása, tovább csökkentve Magyarország külső sebezhetőségét. Az elemző várakozásai szerint a negyedik negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség csaknem 3 milliárd euró lehet, vagyis a tavalyi év 8,7 milliárdos éves többlete idén is megismétlődhet.

Kifejtette: a nettó külső finanszírozási képesség magas többlete a külfölddel szembeni nettó kötelezettségek csökkenését támogatja. Ez kifejezetten látványos a külső sebezhetőség szempontjából kiemelten fontos nettó külföldi adósság alakulásában, amely a 2015. év végi 27 milliárd euróról 2016 szeptemberének végére 22,8 milliárd euróra csökkent a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó adósságelemektől, vagyis javarészt az anya- és leányvállalat közötti hiteleket leszámítva.

Mivel 2017-ben és 2018-ban továbbra is jelentős, bár a belső kereslet erős dinamikája miatt valamelyest csökkenő többletekre lehet számítani a nettó külső finanszírozási képességet tekintve, reális lehetőségnek tűnik, hogy 2020-ra Magyarország nettó külföldi adóssága “lenullázódjon” – vélekedett az elemző.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.