Pénzügy
Three Senior Men in Swimming Trunks Stand on the Beach Flexing Their Muscles

Nyugodt magyar időskor? Terv van, pénz nincs

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 15. 11:02

A nagy többség takarékoskodna, ha tudna, mert az államban már alig bízik valaki.

A magyarok 36 százaléka tudatos pénzügyi tervvel készül nyugdíjas éveire, havi jövedelme legalább 10 százalékát félre is teszi. Az NN Biztosító reprezentatív kutatása szerint 29 százalék a túlélésre rendezkedett be, örül, ha napi kiadásaira futja, képes gondoskodni  családjáról. Ez főleg a fiatalabb korosztályra jellemző: a 40 év alattiak nagyjából egyharmada vélekedik így. A válaszadók 19 százaléka bízik abban, hogy a gyermekei is segítenek majd idősebb korában, ám ha tud, akkor takarékoskodik.

14 százalék bízik még az állami ellátórendszerben.

Ingatlanjuk, egyéb nagyobb értékű ingóságuk eladásával nagyon kevesen számolnak a nyugdíjas évek finanszírozásakor, arányuk csak 6 százalékot tesz ki. Az ingatlan eladására a fiatal korosztály a leginkább nyitott, a kor előrehaladtával nő a ragaszkodás a jelenlegi lakáshoz.

Ha beesne ötmillió

A nyugdíjas évekkel kapcsolatos felelősségérzet növekedését jelzi, hogy a válaszadók többsége – 68 százaléka – valamilyen formában befektetné a pénzét, ha váratlanul ötmillió forinthoz jutna: ezen belül 18 százalék az összeg felét kifejezetten nyugdíjcélra tenné félre. Szintén biztató, hogy a megkérdezettek közel kétharmada – 62 százaléka – tud a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adójóváírásról, a 40 év felettieknél a 75 százalékot is meghaladja ez az arány. Ugyanakkor a nyugdíjbiztosításra igénybe vehető adójóváírás maximumával (évi 130 ezer forint) csak az arról tudó 36 százalék van pontosan tisztában. Azt is csak a megkérdezettek egyharmada tudja, hogy lejáratkor, azaz a szerződés megkötésekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor kaphatja kézhez a nyugdíjbiztosításban felgyűlt megtakarításait.

 

Egészség, pénz, lakás és a család – ezek kellenek az időskori biztonsághoz

Ugyanennek a történetnek egy másik olvasata szerint a magyarok harmada még semmit nem tett azért, hogy nyugdíjasként anyagi biztonságban élhessen. A 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült reprezentatív kutatás szerint a 30 és 65 év közöttiek kétharmada egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással. 12 százalék nem is tervez félretenni.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyaroknak az időskori biztonság legfőbb elemeit a megfelelő egészségügyi ellátás, az anyagi biztonság, a megoldott lakhatás, a családi háttér jelentik. A válaszadók az egészségügyi ellátást helyezték az első helyre, ezt 80 százalékuk tartja nagyon fontosnak. Csak árnyalatnyival maradt le emögött az anyagi biztonság (76 százalék), valamint a lakhatás (75 százalék). A négy szempont közül a legkevésbé fontosnak a biztos családi háttér bizonyult, de még ezt is 66 százalék tartja nagyon fontosnak.

Vidéken fontosabb a család

A felmérés szerint a nők (83%) fontosabbnak tartják a megfelelő egészségügyi ellátást, mint a férfiak (76%), míg vidéken magasabb arányban (68%) tartják lényegesnek a biztonsághoz a biztos családi hátteret, mint a fővárosiak (58%). Bár az anyagiak fontosak az időskori biztonságérzet szempontjából, a megkérdezettek harmada (33%) nem tett még semmit ezért. A legmagasabb jövedelműek körében alacsonyabb ez az arány (24%). A válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy majd a családtagjai fognak gondoskodni róla, ez főként az 50 év felettiekre jellemző. Csak nagyon kis arányban gondolkodnak a magyarok azon, hogy időskori ellátásukat és biztonságukat eltartási szerződéssel vagy idősek otthonába költözéssel oldják meg.

A 30 és 65 közötti megkérdezettek fele rendelkezik már valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, legyen szó akár önkéntes nyugdíjpénztárról, nyugdíjbiztosításról, vagy akár csak bankszámlán félretett pénzről. Kifejezetten időskori egészségügyi célokra – kórházi vagy otthoni ellátás, illetve gyógyszerek – még kevesebben, a válaszadók 43 százalékának van megtakarítása, 45 százalék még nem kezdett el félretenni e célra, de tervezi. 12 százalék véli úgy, hogy ennek biztosítása a TB feladata, nem neki kell takarékoskodnia. Ez a felfogás különösen a férfiak körében jellemző.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 27.
ByeAlex (Márta Alex) lép fel az Élj tisztán! elnevezésű drogellenes világnapi rendezvény gálakoncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015. június 26-án este.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.