Pénzügy

Zsiday: szétlopják az uniós támogatásokat a haverok

mutyi (mutyi)
mutyi (mutyi)

Két részre, versenyszférára és mutyiszférára osztja a magyar gazdaságot új véleményposztjában a magyar gazdaságot Zsiday Viktor, a Citadella Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Szerinte a versenyszférában a cégek több-kevesebb szabadsággal versengenek, aki pedig jobb a többieknél, az a cég fejlődik, embereket vesz fel és nyereséges.

A mutyiszférában államilag osztják el a beruházásokat, és megrendelések, pályázatok elnyeréséért folyik a harc. Az győz, aki haver, akinek jobb kapcsolatai vannak, aki jobban tud korrumpálni, többet tud visszaosztani – írja Zsiday.

A probléma pedig az, hogy a mutyiszféra bővül, a versenyszféra pedig nem.

A mutyiszféra növekedésével magyarázza a szakértő azt, hogy a GDP-arányos magyarországi beruházások értéke a rendszerváltás óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Beruházások nélkül pedig nincs fejlődés.

Hosszú távon még kedvezőtlenebb a kép a szakértő szerint. Bár az uniós források segítik a növekedést, ám ezek jelentik a járadékvadászok fő működési területét is. Emiatt hosszú távon egészségtelen gazdasági struktúra alakulhat ki, ez pedig akkor lesz probléma, ha leáll az uniós pénzcsap.

Egyelőre tart a ciklikus fellendülés, és még valószínűleg van belőle 2-3-4 év. Utána azonban sajnos újabb hét szűk esztendő fog következni, pedig ez nem lenne elkerülhetetlen szükségszerűség – véli a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik