Pénzügy

Varga Mihály: a söralátét a múlté, már továbbléptünk ezen

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 11:42

Öt területen van még feladata a kormánynak – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtökön indult kétnapos Nemzeti Adókonzultáció felvezető előadásában a Portfolió tudósításában.

Varga Mihály “Nemzeti Adókoncepció kormányzati prioritásai közép- és hosszútávon” című előadását visszatekintéssel kezdte. Kiemelte, hogy új viták kerültek előtérbe az elmúlt években, most például arról vitatkozunk, hogy a piacon elérhető 50 ezer betöltetlen álláshely hogyan lesz betöltve. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a 6 évvel ezelőtti helyzethez képest ma már fényévekre vagyunk – emelte ki a miniszter, várakozása szerint egyébként idén 5% alá csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Vagyis a munkanélküliség szintje egyre inkább közelít a teljes foglalkoztatottsághoz – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban nem dőlhet még hátra a kormány, 5 területet nevezett meg, ahol van még teendője.

  • Termelékenység emelése. Váltásra van szükség ennek érdekében a magyar gazdaságban, nem a foglalkoztatásnak kell lennie a legfontosabb célnak, a hozzáadott érték láncot kell növelni – ismertette Varga.
  • Kkv-k támogatása, ugyanis ez a szektor adja a munkavállalók foglalkoztatásának kétharmadát.
  • Foglalkoztatás: itt elsősorban a strukturális munkanélküliséget kell megoldani, ennek keretében a mobilitást kell erősítenünk
  • Azon munkavállalók arányának növelése, akik szaktudással rendelkeznek. Itt az oktatási rendszerben van még tennivaló
  • Munkabérek: Varga szerint a régiós átlagot már elértük, cél az uniós átlag. Aláhúzta, hogy ez nem csak állami feladat, ki kell venniük a részüket a munkáltatóknak is.

Varga Mihály ezt követően arról beszélt, hogy következő években az összes munkát terhelő adó és járulékteher csökkentése a cél.

Minden jövedelem kategóriában 50% alá kell csökkenjen a munkavállalói és munkáltatói elvonás, az adócentralizáció csökkentése is cél – jelentette ki.

Elismerte, hogy ígéretes terület a közterhek csökkentésén belül a járulékterhek csökkentése, de itt tekintettel kell lenni arra, hogy minden apró mozdulat 10-100 milliárdokat jelent a büdzsében.

A söralátét koncepció a múlté, az a cél, hogy ne kelljen adóbevallást készítenie 4 millió embernek – jelentette ki.

Az adópolitikai célok:

  • Adócsalás elleni nagyobb fellépés. 2017 január elsejétől kiterjeszti a kormány az online pénztárgép rendszerét és bevezeti jövőre az online számlázás rendszerét (itt valószínűleg a számlázóprogramok NAV-hoz történő online bekötésére gondolt), április elsejétől tesztidőszakban indul el ez a rendszer, azonban később Tállai András a konferencián megjegyezte, hogy az áprilisi indulás korainak tűnik.
  • Bankkártya terminálok számának növelése.
  • 4 millió embernek jövőre nem kell szja-bevallást készítenie.
  • Kis adónemek számának csökkentése.
  • Adózó, és ügyfélbarát NAV, a kormány alapjaiban fogja átírni az ezzel kapcsolatos szabályokat.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.