Pénzügy

Svédország a hatórás munkanap bevezetését fontolgatja

Svédország (Array)
Svédország (Array)

Svédországban egyre komolyabban fontolgatják a hatórás munkanapok bevezetését, mi több, sok helyen már meg is lépték.

A göteborgi Toyota-központban már 13 éve átálltak erre az időbeosztásra, és nagyon bejött nekik, a vállalat szerint a munkavállalók boldogabbak, kevesebb a hiányzás, és több a nyereség – írta a Határátkelő.

Az appok fejlesztésével foglalkozó stockholmi Filimundus pedig tavaly állt át a hatórás munkanapokra, egyebek között azért, mert a cég vezérigazgatója szerint a nyolcórás munkaidő messze nem olyan hatékony, mint gondolnánk.

Nyolc órán keresztül egy munkára koncentrálni hatalmas kihívás. Hogy meg tudjunk neki felelni, egyrészt keverjük a feladatokat, és meg is szakítjuk a munkanapot. Ugyanakkor keményen dolgozunk azon is, hogy a magánéletünket is valahogyan kézben tudjuk tartani

– mondta Linus Feldt.

A rövidebb munkaidővel új szabályok is járnak: például a munkavállalók nem használhatják a közösségi médiát munkaidőben, minimálisra csökkentették az értekezletek számát, és általában véve is mindent, ami elvonhatná az emberek figyelmét a munkától – ezzel együtt is a dolgozók motiváltabbak, és sokkal intenzívebben dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik