Pénzügy

Huszonötmillió euróból újítják fel az MNB-alapítványok a posta volt székházát

24.hu
24.hu

2016. 08. 10. 14:44

Modern irodaházként újul meg 25 millió eurós beruházással a Buda Palota, a posta egykori székháza, az épület tornya a tervek szerint turisztikai attrakció lesz - mondta Fekete Zoltán, a beruházó Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Korábban a témában:

Hozzátette: a Széll Kálmán téren álló, 18 500 négyzetméter alapterületű, műemléki védettséget élvező épület felújítása már elkezdődött, átadása a tervek szerint a mintegy 1,5 évig tartó teljes belső átépítést követően 2018 végén lesz.

Az ingatlan felújításra előkészített állapotban 22,3 millió euró vételáron került a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába egy hónappal korábban. Az épület megszerzésével az alapítványok célja az alapítványi vagyon magasabb hozam melletti befektetése a korábbi államkötvény-portfólió helyett ingatlanba, az Európai Központi Bank irányelveivel megegyezően  – ismertette.

Kitért arra is, hogy a tervek szerint a befektetés 10-15 év alatt térül meg, 6-8 százalékos hozam mellett. Az alapítványok kizárólag a befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így a tevékenységük évtizedeken át önfenntartó lesz – mondta.

Kiemelte: Budapest új turisztikai attrakcióval is gazdagodik, mert a felújítást követően a Buda Palota tornyát megnyitják a nagyközönségnek, ahonnan a Budai Várra, a Vérmezőre és a Hűvösvölgy felé is páratlan kilátás nyílik. A toronyba a Várfok utca felől lehet majd bejutni.

Eredeti állapotba hozzák

Szalay Tihamér, a Magyar Építészkamara alelnöke, a felújítást vezető építész arról tájékoztatott, hogy az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, azt az eladó Wing Zrt. készítette elő, és kapta meg. A beruházás során visszaállítják a XX. század egyik legkiemelkedőbb szecessziós jegyeket viselő, és Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján 1924-ben felépült palota eredeti állapotát, amely Magyarország első irodaháza volt.

A nyolcemeletes irodaházban működik az ország első páternosztere, ezt is eredeti állapotának megfelelően újítják majd fel. Az épület többfunkciós lesz, az alsó szinteken kereskedelmi egységeket, a felsőkön irodákat alakítanak ki, és háromszintes mélygarázst is építenek hozzá. Az épület udvarán álló kéményt lebontják.

A felújításnál fő szempont, hogy az eredeti stílust megtartva a legkorszerűbb technológiával és környezettudatos megoldásokkal felszerelve Budapest legkorszerűbb irodaháza jöjjön létre – tette hozzá.

Érdekes összefüggések

Az épületet a Magyar Építő Zrt. újítja fel a korábbi tulajdonostól kapott szerződés alapján. A cég tavaly került a Duna Aszfalt cégcsoporthoz tartozó Körösaszfalt Zrt. tulajdonába. A Duna Aszfalt Szíjj László tulajdona. Szíjj cégbirodalma egyre inkább összefonódik a felcsúti polgármesterével – közös cégeik vannak Mészáros Lőrinccel, és együtt nyerik a legnagyobb közbeszerzéseket.

A Magyar Építő Zrt.-t Pálffy Balázs, Mészáros Lőrinc veje vezeti 2015-óta, és az e-cegjegyzek.hu adatai szerint jelenleg is az igazgatóság tagja. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.