Pénzügy

Nem jött be a kormány terve: többen dohányoznak, mint a trafiktörvény előtt

Tovább folytatódott a legális dohány-kiskereskedelem növekedése Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Az első negyedévben 129,7 milliárd forintot költöttek az emberek dohánytermékekre, amely 8,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tavalyi növekedést a kormány a vágott dohányra való áttéréssel és az év végi készletezéssel magyarázta, amelyet egyébként vissza is igazoltak a statisztikák.

A Napi.hu szerint a mostani emelkedés azért lehet kínos, mert korábban a kormány azt állította, hogy legalább 200 ezer ember tette le a cigarettát az átalakítások hatására. Emellett a NAV tartott olyan sajtótájékoztatót, amelyen elismerték a feketepiac erősödését, arra a kérdésre azonban, hogy a visszaesés mögött melyik tényező áll inkább, nem érkezett válasz.

A legvalószínűbb, hogy a reálbér-emelkedés miatt többen dönthettek úgy, hogy a nehezen beszerezhető és bizonytalan eredetű csempészcigi helyett inkább a trafikokban veszik meg a dohánytermékeket. Ha ez utóbbi az igaz, akkor szó sincs olyan mértékű leszoktatásról, mint azt a kormány korábban állította.

A lap megkérdezte az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumot és a Miniszterelnökséget, hogy miként értékelik a dohányfogyasztás növekedését. Az EMMI rövid közleményében sikeresnek ítélik a kiskereskedelem-ellátási rendszer átalakítását. Szerintük ugyanakkor a dohányfogyasztás visszaszorítása nagy részben kimerül abban, hogy 18 év alatt nem lehet belépni a trafikokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik