Pénzügy

Jövőre még sokkolóbb képek lesznek a cigisdobozokon, mutatjuk, milyenek

Jövőre jön az egyencsomagolás a cigarettásdobozokon, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már júniusban előrevetített. Most közzétették a Magyar Közlönyben, hogy milyen képeknek kell szerepelniük 2016. május 20-tól a dobozokon.

Többek között ilyeneknek:

cigi4-20151228

cigi1-20151228

cigi3-20151228

cigi2-20151228

Május 20-tól minden doboz ugyanúgy fog kinézni. Kisebb betűkkel a cég nevét és a dohány fajtáját lehet majd feltüntetni. A Magyar Közlöny pontos leírást ad a kombinált egészségvédő figyelmeztetés elrendezésére és alakjára vonatkozóan, a színeket és a betű típusát is előírja a rendelet.

Elrettentés vs. jeges iszonyat

A 24.hu elemzése szerint feltűnő, hogy az új képeken emberi arcok szerepelnek, amelyek jobban megfogják a tekintetet. Ennek alighanem üzenetértéke van. Korábban undorító daganatokat, testrészeket ábrázoló deformitásokat lehetett látni, a maguk csodásan befényképezett pőre mivoltukban.

Az új kampány azt vetíti előre, a kormány szofisztikáltabb, elvontabb módon – mintegy a lelkek feletti uralmat megszerezve – kívánja felvenni a  küzdelmet a dohányzás ellen. Ugyanakkor az új kampány felett korai még pálcát törni, illetve farkast mutatni. Véleményünk szerint a belső félelemre játszó plakátkampány valószínűleg éppen olyan sikeres lehet, mint a korábbi durva elrettentésen alapuló elrettentés. Már ami a nem túl távoli jövőt illeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik