Pénzügy

Jövőre év közben is lehet nyugdíjemelés

nyugdij(2)(960x640).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )
nyugdij(2)(960x640).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )

Mint ismert, a kormány a jövő évre 0,9 százalékra becsülte az inflációt, ezért pontosan ilyen mértékű nyugdíjemelés lesz januártól. A törvény ugyanis úgy szól, hogy a tervezett infláció mértékével kell hogy megegyezzen a nyugdíjemelés. Ezzel kapcsolatban írtuk, jól érzik a nyugdíjasok, hogy valami nagyon nincs rendben – de akkor a nyugdíjas fogyasztói kosár felől közelítettük a témát.

Csakhogy van más ok is. Az infláció ugyanis a tervezettnél jóval magasabb lehet. Az MNB elemzői például 2,4 százalékos inflációt várnak jövőre. És most, ahogy a Portfolio.hu megírta, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legfrissebb elemzéséből is az derült ki, hogy az eddig megismert kormányzati intézkedések (idei költségvetés módosítása, jövő évi adócsomag és költségvetés) alapján 2017-ben az éves infláció 2,4% lehet.

Emiatt pedig év közben újra kell majd indexálni a nyugdíjakat, vagyis ahogy 2011-ben és 2012-ben is történt, nyugdíjemelést kell végrehajtani.

A KFIB elemzése szerint egyébként a kormány a legutóbbi költségvetési intézkedéseivel a GDP-növekedést próbálja felpörgetni, azonban ennek meglesz az ára. Az elemzésében a jövő évi költségvetési törvényt és a középtávú pályát értékelték. Ez alapján mondják, hogy az államadósság beragad, a GDP-arányos költségvetési hiány pedig a bűvös 3% fölé emelkedhet – írta a Portfolio.hu másik cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik