Pénzügy

Takarékot bírságolt az MNB

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 10:05

Az MNB határozata szerint összesen 15,3 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetet – többek között – vállalatirányítási, tagnyilvántartási, tőkeszámítási, hitelkockázati, valamint a pénzmosás elleni küzdelemmel összefüggő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a takarékszövetkezet megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított átfogó vizsgálat keretében ellenőrizte a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2012. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat egyebek között a vállalatirányításra, a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére, a tőkekövetelmény-számításra –, továbbá a tagnyilvántartásra és a számlarendre vonatkozóan állapított meg – részben a korábbi felügyeleti határozatban már kifogásolt, de a takarékszövetkezet által meg nem szüntetett – hiányosságokat. Problémát talált a jegybank emellett a pénzmosás megelőzésére vonatkozó jogszabályi előírások betartása, a belső szabályozás, és az adatszolgáltatás terén is.

Mindezek nyomán az MNB kötelezte a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetet, hogy 2016. június 30., illetve december 31. napjáig tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről – a belső ellenőri jelentés megküldésével – számoljon be a jegybanknak. A kötelezés keretében az intézménynek gondoskodnia kell a belső szabályozás, a számviteli eljárások, az ellenőrzési és kockázatkezelési rendszerek, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás jogszabályi megfelelőségéről. A takarékszövetkezetnek teljes körűen be kell tartania a jogszabályokat a szavatoló tőke és a tőkekövetelmény kiszámítása, a javadalmazási politika és a pénzmosás elleni kötelezettségek teljesítése során.

Az átfogó vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt a jegybank összesen 15,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre. A bírság megállapítása során súlyosító körülménynek számított, hogy az eljárás a tagnyilvántartásra és a számlarendre vonatkozóan olyan ismételt jogsértést tárt fel, melynek megszüntetésére már a korábbi felügyeleti hatóság is kötelezte a takarékszövetkezetet. Az MNB ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet együttműködő magatartását, továbbá azt, hogy több esetben a megállapított jogsértéseket már az eljárás során orvosolta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.