Smiling couple sitting on the floor
Pénzügy

Milliókba kerülhet, hogy 10-15 négyzetméterrel nagyobb lakásunk legyen

24.hu
24.hu

2016. 05. 27. 09:08

A használtlakás-piac forgalmának egy részét a kisebb alapterületű lakásból nagyobba költözők teszik ki. Budapesten a 30-49 négyzetméteres lakások átlagos négyzetméterára május végén 432 ezer forint volt, a 60-79 négyzetmétereseké pedig 408 forintra rúgott. A vidéki nagyobb városokban az átlagos kínálati négyzetméterárak 50 százalékkal alacsonyabbak. Így míg Budapesten 4-6 millió forintért, addig a vidéki nagyobb városokban 2-3 millió forint pluszkiadással lehet 10-15 négyzetméterrel nagyobb lakásba költözni - állítja az ingalan.com.
Korábban a témában:

A használt lakások piacának élénkülését részben azok a vásárlók biztosítják, akik a meglévő kisebb alapterületű lakásból nagyobb méretű lakásba tartanak, például a család bővülése miatt. A nagyobb alapterületű lakás megvásárlásához többletforrásra van szükség, ennek mértéke az országon belül eltérő. A kisebb – 50 négyzetméter alatti – lakások átlagos négyzetméterára eleve magasabb, mint a nagyobb – 60-79 négyzetmétereseké.

A 30-49 négyzetméteres lakások országos átlagos négyzetméterára május végén 365 ezer forint volt, míg a 60-79 négyzetmétereseké 294 ezer forintra rúgott – derül ki az ingatlan.com friss összeállításából, amelyhez több mint 4 ezer olyan 30-49 és 60-79 négyzetméteres fővárosi és legalább tízezer lakossal rendelkező vidéki városban található lakás hirdetését vizsgálták meg, amelyet magánszemélyek adtak fel.

Budapesti helyzet

A fővárosi 30-49 négyzetméteres lakásoknál adataik szerint az átlagos négyzetméterár 432 ezer forintot tett ki május végén, ezzel szemben az 60-79 négyzetméteresnél 408 ezer forint volt az átlagár.

A kínálati piac adatai szerint egy kisebb, 45 négyzetméteres lakás átlagára 19,4 millió forint, egy 60 négyzetméteresé pedig 24,48 millió forint, az árak azonban a fővárosban is jelentősen szóródhatnak a kerülettől és a lakás állapotától függően – mondta a portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

A szakember szerint a kis lakásoknál a 6 százalékkal magasabb négyzetméterár részben azzal magyarázható, hogy a vételár valamivel alacsonyabb lehet és a kis lakások iránti kereslet több oldalról érkezik, a kiadási célú vásárlók mellett a fővárosba költözők és az egyetemisták is megjelennek ebben a szegmensben.

Hasonló, mégis más a helyzet a vidéki városokban

Az ingatlanhirdetési portál összeállítása szerint a megyei jogú vidéki városokban annyiban a fővároshoz hasonló a helyzet, hogy a kis lakások átlagos négyzetméterára magasabb. A 30-49 négyzetméteres megyei jogú lakásokat 222 ezer forintos átlagáron kínálják, a nagyobb, 60-79 négyzetmétereseket pedig 204 ezer forintos áron hirdetik – mondta Balogh László.

A szakértő szerint a 10-15 négyzetméterrel nagyobb lakásba költözéshez Budapesten 4-6 millió forintos megtakarításra lehet szükség, vidéken pedig 2-3 millió forintra. Ennek birtokában akár már egy szobával nagyobb vagy tágasabb helyiségekkel rendelkező lakásba lehet költözni. Az alacsonyabb vidéki átlagárak miatt a 4-6 millió forintos többletforrás pedig akár 20-30 négyzetméterrel nagyobb lakásra is elég lehet.

Hitelhelyzet

A csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője, Gergely Péter azt mondta, hogy jelenleg a piacon a legalacsonyabb kamatok mellett egy 4-6 millió forintos hitel teljes hiteldíj mutatójú 6-12 havonta változó kamatú hitelesetén akár 4 százalék alatt is lehet, ami kezdetben havi szinten 24-36 ezer forintos törlesztőrészletet jelentene. Javasolja azonban, hogy mindenképpen több bank ajánlatát kérjük ki, és hasonlítsuk össze, mert egy olcsó lakáshitellel több millió forinttal kevesebbet kell összességében visszafizetnünk.

A hitelszakértő úgy látja, érdemes megfontolni a több évre vagy akár a teljes futamidőre fixált törlesztőrészletű ajánlatokat is, amelyek ugyan valamivel drágábbak, de sokkal biztonságosabbak. Az 5 vagy 10 évre fixált kamatozású 4-6 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelek legkedvezőbb konstrukcióinál a teljes hiteldíj mutatója 5-6 százalékos. Így a havi törlesztés 26-43 ezer forint lehet 5 vagy 10 évre rögzítve.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.