Pénzügy

Több ezer milliárd lehet a korrupt politikusok zsebében

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 16:46

Az IMF becslései szerint a korrupció éves szinten több ezer milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak, ám a pontos hatásokat szinte lehetetlen pontosan megmondani.

Az IMF tanulmánya szerint a korrupció társadalmi hatása, hogy:

  • Az oktatás elhanyagolása miatt a fiatalok kevésbé érzik ösztönözve magukat a továbbtanulásra, hiszen látják, hogy a korrupció miatt a személyes érvényesülés sokkal inkább a kapcsolati hálón, és nem a kompetencián múlik.
  • A korrupció arra ösztönzi a képzettebb társadalmi rétegeket, hogy elhagyják az országot, vagyis az ország értékes munkaerőt veszít.
  • Az egészségügy rossz helyzete miatt az átlagos várható élettartam jóval alacsonyabb, a gyermekhalálozás magasabb, ami szintén negatívan hat a rendelkezésre álló munkaerő mennyiségére.

Az alábbi ábra szemlélteti azt a folyamatot, ahogy a korrupció beszivárog az alapvető állami funkciókba, így a fiskális politikába, a piacszabályozásba, a monetáris politikába, a pénzügyi szektor felügyeletébe és a közrend fenntartásába.

A következő ábra pedig megmutatja a Panama-iratokban fellelhető nevek foglalkozását. Az ábrán látszik, hogy a panamázók túlnyomó többsége politikus, de szép számmal vannak köztük filmproducerek, ügyvédek, focisták, színészek is. Az ábrát a finn Årup Nielsen, a koppenhágai műszaki egyetem kutatója készítette a Wikidata adatai alapján.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.