Pénzügy

Hoppá! Hatalmas adókedvezményt kapnak a műemlék kastélyok felújítói

A Magyar Nemzet szúrta ki a 2017-es adócsomagban, hogy a kormány új adókedvezmény bevezetésére készül a műemlékek felújítói és üzemeltetői számára.

Százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból, ha a parlament elfogadja a 2017-es adócsomagot

– mutat rá a lap.

A napilap szerint ez a módosítás különösen érdekes a kormányfő vejéhez köthető kastélyvásárlás, illetve a jegybanki alapítványok ingatlanügyeinek tükrében.

Siklós Márta, a Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szakértője az új kedvezménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “mindehhez még arra sincs szükség, hogy a kedvezménnyel élő vállalkozás az épület tulajdonosa legyen. Elég hozzá az is, ha a kincstári vagy önkormányzati épület vagyonkezelője vagy bérlője”.

A módosítással azok járnak jól:

  • akik a pénzt adják a felújítási munkákra, valamint
  • azok is, akik nem felújítanak egy műemléki épületet, hanem csak üzemeltetik. Ez utóbbiak az üzemeltetés fejében legfeljebb ötven százalékkal csökkenthetik társaságiadó-alapjukat.

A módosítás azt is kimondja, hogy ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekkörébe tartozó társas vállalkozás erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez.

A lap azt is megjegyzi, hogy a műemléképületek felújítása és üzemeltetése fontos társadalmi cél, és az önkormányzatok dolgát is megkönnyíti, az időzítéssel kapcsolatban azonban felmerülnek kérdések.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik