Korhaz(960x640)(1).jpg (kórház, szülés, újszülőtt)
Pénzügy

LMP: a “családbarát” kormány nem akar többlettámogatást adni az egyszülős családoknak

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 14:45

Korábban a témában:

Miközben az egyszülős családok szegénységi aránya az átlag közel kétszerese és minden harmadik család, ahol egy szülő neveli gyermekét, a szegénységi küszöb alatt él, a Fidesz-KDNP szerint nincs szükség az egyszülős családok kiemelt támogatására. A Népjóléti bizottság mai ülésén a kormánypártok leszavazták az LMP javaslatát, ami komplex segítséget nyújtott volna a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek és csökkentette volna a gyermekszegénységet.

Az önmagát családbarátnak nevező kormány nem akar többlettámogatásokat adni azoknak a családoknak, ahol a gyermeknevelést egy szülő keresetéből kell megoldani, és amelyek így jóval nagyobb terheket cipelnek. A Fidesz-KDNP képviselői a bizottsági ülésen elmondták, hogy ugyan tisztában vannak az egyszülős családok nehéz helyzetével, de a kormány nem akar többlettámogatást adni az ilyen családoknak, mert az visszaélésekhez vezetne. Mint azt kifejtették, a többlettámogatás reményében nőne a „látszatválások” száma.

Az ellenzéki párt szerint egyszerűen arról van szó, hogy a kormány felső középosztályt támogató politikájába nem illik bele a szegénységben élő egyszülős családok támogatása. A kormány az egyoldalúan a magas jövedelemmel rendelkezőkre célzott családpolitikával tudatosan elfordítja a fejét a nehéz helyzetben levő családokról.

Nekünk minden család ugyanolyan fontos, ezért feltétlenül szükségesnek tartjuk a családi pótlék differenciált emelését, a GYES és a GYET emelését, hiszen az alanyi jogon járó családtámogatások szegénységcsökkentő hatása közismert – jegyzik meg a közleményben. Emellett azt is írják, hogy biztosítanák az egyszülős családok kedvezményes gyermekétkeztetésre való jogosultságát, valamint azt, hogy könnyebb hozzáférését kapjanak az egyszülős családok a napközbeni gyermekellátásokhoz. Segítenének a tartásdíj valós jövedelem alapján való megállapításában is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.