Belföld

Lenne itt pénz mindenre, ha nem lopnák el

Schiffer András (Array)
Schiffer András (Array)
Politikai vitanapot kezdeményez az LMP az offshore-ellenes fellépéshez szükséges lépésekről.

Schiffer András azt mondta, meglenne a pénz a szociális kiadásokra, az oktatás, az egészségügy rendbetételére, ha az a pénz, amit “ellopnak a közösből”, illetve, amit a döntéshozók 25 éve “feketén szereznek meg”, nem vándorolna adóparadicsomokba. Pártja politikai vitanapot kezdeményez, hogy a képviselők megvitassák, mit lehetne tenni “az offhore-lovagok kiseprűzése érdekében”, illetve, hogy milyen mandátumot kellene adni az Európai Uniónak, hogy hatékonyabban léphessen fel az offshore-lovagokkal szemben.

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint ideje lenne megnézni, hogyan áll annak a munkacsoportnak a munkája, amelyet hét éve Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkellel együtt jelentett be. A Fidesz és a CDU közös munkacsoportjának az volt a feladata, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a hatékonyabb küzdelemre az offshore-ozás ellen

Az LMP álláspontja világos, erről szól törvényjavaslatuk is, amelyet jövő héten harmadszor tárgyal a gazdasági bizottság: nem lehet tűrni, hogy állami, önkormányzati cégek bármilyen szerződést kössenek offshore-lovagokkal, és nem tölthet be állami, önkormányzati pozíciót az, akinek ilyen érdekeltsége van. Az LMP egyaránt tiltaná a jogi offshore-t, amikor nem áttekinthető egy cég tulajdonosi szerkezete, és a gazdaságit, amikor “adóparadicsomokba nyúlnak ki cégek csápjai”.

Schiffer emlékeztetett rá, hogy Kerényi János személyében a második Bács-Kiskun megyei fideszes képviselő bukott meg offshore-ügyben. A politikus feleségének vendéglátással foglalkozó soltvadkerti cégébe “a kies Belize-ből került oda befektető”, fia és üzlettársa cége pedig “egy Seychelle-szigeteki befektetőre tett szert”. Az LMP társelnöke egyértelműnek nevezte, hogy Kerényinek le kell mondania, Orbán Viktornak pedig meg kellene szólalnia az ügyben.

Kérdés, a miniszterelnök meddig tűri meg az offshore-lovagokat.

A felvetésre, hogy Kerényi János azzal védekezik, az adóhatósági vizsgálat mindent renden talált nála, Schiffer András kijelentette: “az a baj, hogy mindent rendben találtak”, az LMP olyan szabályozást szeretne, ahol ez nem megengedett.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Belize-i befektetők rohannak Bács-Kiskunba, ne nézzen minket hülyének Kerényi János. Mondja meg, ki áll a cégek mögött, és tolja el a biciklit.  

A közép-amerikai országról megjegyezte: a hírek szerint ott bujkál a Kun-mediátoros “Bróker Marcsi” is – tette hozzá Schiffer András, aki szerint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is érdekeltek az adóparadicsomok fennmaradásában. A politikust kérdezték az alkotmánybírósági tagok választásáról is, amiről azt mondta: jövő héten további három fővel csökken a testület létszáma. Az LMP világossá tette, nem zsákmányszerzésre kívánja felhasználni a testületet, “nem LMP-s kádereket akarnak berakni az Alkotmánybíróságba”. Azt szeretnék, ha továbbra is többségben lennének a jogállam iránt elkötelezett alkotmánybírák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik