Nyíregyháza, 2014. október 14.
Egy krupié az Onyx Casinóban, Nyíregyházán 2014. október 14-én. Májusban hét kaszinó üzemeltetésére adott ki engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A nemzetgazdasági tárca vezetője a fejlesztési miniszter egyetértésével öt budapesti, illetve Pest megyei, és két vidéki - egy debreceni és  egy nyíregyházi - kaszinó üzemeltetésére kötött koncessziós szerződést. 
MTI Fotó: Balázs Attila
Pénzügy

Trócsányi ügyvédi irodája 241 millióért képviseli a magyar államot a kaszinóperekben

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2016. 03. 30. 15:34

Kedden írtunk arról, hogy az Európai Unió Bírósága (EuB) jogerős ítéletében azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiket a kormány 2012-ben három nap alatt tönkretett a kaszinótörvénnyel. Így megnyílt a vállalkozók kártérítési alapja, akik a magyar bíróságokon több tízmilliárd forintos kártérítésre perelhetik a magyar államot a közeljövőben.

Kaszinó-ügyben jelenleg két kártérítési per is folyamatban van a Fővárosi Törvényszéken. Az egyik perben a Berlington Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Kft., a Lixus Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Projekt Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Invest Szerencsejáték Szervező Kft., és Megapolis Terminal Szolgáltató Kft. a felperes. Ebben 8 milliárd forintos kártérítés a tét. A másik perben a Laurus Invest Hungary Kft. és társai a felperesek.

A Berlington és társai ügyében a Fővárosi Törvényszék előzetes döntéshozatali eljárásban 2014 februárjában megkereste a luxemburgi testületet. Az EuB 2015 júniusában jogerősen kimondta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő olyan átmeneti időszakot, amely alatt az új jogszabályokhoz alkalmazkodni lehet, illetve ésszerű kompenzációs rendszert sem alakított ki a vállalkozók kárpótlására.

Perlik az államot

Emellett a Laurus Invest és társai beperelték a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) is, ám a bíróság 2015 szeptemberi jogerős ítéletében visszautalta a magyar bíróságra az ügyet azzal, hogy a panaszosok nem merítették ki az összes hazai jogorvoslati lehetőséget, márpedig az EJEB-hez csak akkor lehet fordulni, ha minden hazai jogorvoslati próbálkozás eredménytelenül zárult.

Budapest, 2015. december 8.
Trócsányi László igazságügyi miniszter beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2015. december 8-án. Mellette Berke Barna európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár (b) és Kecsmár Krisztián tanácsadó (j).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jogi szakértők szerint a Fővárosi Törvényszéknek az EuB határozatát kell figyelembe vennie a döntéshozatalkor. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint az állam jó eséllyel milliárdos kártérítést fizethet a károsult vállalkozóknak az új perekben, hiszen már csak az összegszerűség a kérdés.

Az európai bíróság határozata hatással van a folyamatban lévő két ügyre is. Kérdésünkre válaszolva a bíróság elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítéletét az adott ügyekben értelmezi az eljáró bíró, a konkrét ügyekben az adott tényállás és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján hoz döntést.

Kiemelték: azt a nemzeti bíróságot, amely a határozat címzettje, az előtte folyó jogvita eldöntésekor, a határozattal érintett konkrét kérdésekben köti ez az értelmezés.

A Fővárosi Törvényszék szíves tájékoztatása szerint a két ügyben a következő tárgyalás április 19-én lesz.

Képben a miniszter irodája

A magyar államot ebben a két perben a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli, amely 2013 szeptemberétől összesen 241 millió forintos megbízási díjat kap határozatlan időre (pdf, 22.o.). Az iroda egyik tulajdonosa Trócsányi László ügyvéd, aki 2014-ben lett igazságügyi miniszter.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda 2013 óta a mai napig 48 millió forintot számlázott ki a Berlington ügyben, mely nyilvánvalóan jóval Trócsányi László miniszteri kinevezése előtt kezdődött – tájékoztatott a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda.

Az igazságügyi miniszter korábbi nyilatkozatai alapján tudni lehet: Trócsányi 2000 óta három év kivételével szünetelteti a praxisát. A vagyonnyilatkozatai szerint Trócsányi kezdetben harmadrészben volt tulajdonosa az ügyvédi irodának, jelenleg már csak 16 százalék a tulajdonosi hányada.

Az összeférhetetlenségi szabályok betartása számomra erkölcsi kérdés is, a jogszabályok egyértelműek, és ezeket mindig betartottam

– mondta Trócsányi az Indexnek két éve.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

matolcsy-gyorgy(430x286)(2).jpg (matolcsy györgy, )Matolcsyék magyar bankkártyákat akarnak a magyaroknak
Van, ahol hatalmasat kaszálnak a nyugdíjasok