Pénzügy
allamkincstar(960x640)(2).jpg (államkincstár)

Hiányosságokat talált az ÁSZ-vizsgálat a MÁK-nál

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 11:08

Az Állami Számvevőszék befejezte a Magyar Államkincstár közigazgatási hatósági tevékenységének és a központosított illetmény-számfejtési rendszerének 2014-re kiterjedő szabályszerűségi ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Kincstárnál a közigazgatási hatósági feladatok ellátásához a családtámogatás, fogyatékossági ellátások, a törzskönyvi nyilvántartás, a jogorvoslati eljárások területén nem alakítottak ki megfelelő kontrollkörnyezetet, és ezek végrehajtása sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A feladatok ellátásához vagy nem adtak ki belső szabályzatot, vagy a kiadott belső szabályzatokat nem módosították a jogszabályváltozásokat követően. A Kincstár elnökének belső szabályozó eszközök készítésére vonatkozó utasítását nem tartották be. Ezeken a területeken a feladatellátás sem volt megfelelő, mert az ügyintézés során a jogszabályok előírásainak nem megfelelő, hiányos adattartalmú kérelmeket is befogadtak, az ügyintézési határidőket nem tartották be.

Pozitív visszajelzést is kapott a MÁK az ÁSZ-tól: pl. a nagycsaládos kedvezmény, az önkormányzati alrendszer, a nem állami fenntartói körbe tartozó humánszolgáltatók, a lakáscélú támogatások, a kampányfinanszírozás, a jogalap nélkül felvett ellátások, a jogosulatlanul igénybe vett támogatások esetében a feladatokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően látták el – állapította meg a számvevőszéki ellenőrzés.

Az ÁSZ a Kincstár elnökének, valamint a Kincstár feladatait jogutód szervezetként átvevő Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőinek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az érintettek egy része már megkezdte a jelentés megállapításainak hasznosítását.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.