Pénzügy

A prepaid és mobilfizetés lehetnek a következő bumm a bankkártya piacon

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 03. 29. 09:21

Sorra nyílnak a lehetőségek a bankkártyát használók előtt: jönnek az előre fizetett bankkártyák, de a technológia már a mobiltelefonokba is beköltözik. Részletfizetés bevezetésén is dolgozik a MasterCard. Eölyüs Endrét, a hazai igazgatót kérdeztük, hogy merre tartanak a trendek.
Korábban a témában:

Hogy pontosan mikor jutunk el a készpénzmentes Magyarországhoz, azt nehéz lenne megmondani, de jó irányba haladunk

– mondja Eölyüs Endre, a MasterCard hazai és szlovéniai üzleti igazgatója. Interjúnkban emlékeztet, hogy ugyan a hazai kiskereskedelmi forgalom 20%-a már elektronikus módon zajlik, de 80% még mindig készpénz alapú. Ugyanakkor évről évre növekszik a kártyás fizetések aránya.

Az egyérintéses fizetés viszont mostanra napi szokássá vált

– fejti ki a cégvezető. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankkártyás tranzakciók kb. 40%-a egyetlen érintéssel történik, és folyamatosan emelkedik az ilyen típusú tranzakciók száma. A mobilra való áttérés, a mobilfizetés most kezdődik – már zajlik Európa más országaiban, nálunk most látszanak az első csírái. Eölyüs Endre úgy gondolja, hogy a következő években ez lesz “a nagy technológiai lépés”.

A prepaid (előre fizetett) bankkártya technológia terjedését nagyban segíteni fogja, hogy most változott a szabályozói környezet és a bankok – illetve egyéb pénzügyi szolgáltatók – könnyebben tudnak majd kibocsátani ilyen típusú fizetési eszközöket. Az adott terméktől függően az előre fizetett összeget vagy magán a kártyán, vagy a mögötte álló számlán tárolják. Ezen összeg felhasználása után egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni. A Magyarországon újdonságnak számító bankkártyák számos előnnyel rendelkeznek, így várhatóan hamar elterjednek a vásárlók körében. Az előre fizetett kártyán mindig csak akkora összeg érhető el, amennyit előzetesen feltöltünk rá. A kártya ajándékkártyaként is jól funkcionálhat, hiszen nem feltétlenül személyhez kötött és minden olyan boltban felhasználható, ahol a bankkártyákat elfogadják.

Emellett érdemes lesz rajta tartani a szemünket az olyan különleges megoldásokon is, mint pl. a részletfizetési lehetőség bankkártyával. Ennek igénybevételével a kártyabirtokosok egyenlő összegű havi részletekben rendezhetik kiadásaikat úgy, hogy a már meglévő betéti, hitel- vagy üzleti kártyájukat használják. Így megvalósulhatnak és irányíthatóbbá válnak az olyan nagy összegű kiadások, mint például egy új TV megvásárlása vagy egy autójavítás költsége.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.