Pénzügy

Óránként 55 ezer forintért számláz az MNB-nek Trócsányi ügyvédi irodája

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két év alatt 137 millió forint értékben kötött szerződéseket a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával, értesült az Index.

De mindenki megnyugodhat, Trócsányi igazságügyi miniszter a vagyonnyilatkozatai alapján ebből nem részesedik, mert szünetelteti a praxisát.

Az igazságügyi miniszter nevével fémjelzett iroda és a jegybank közötti megállapodásokat Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület és a váci Együtt önkormányzati képviselője kérte ki közérdekű adatigényléssel. (Ferjancsics 1998-ban a Fidesz–MDF, később az MSZP színeiben is politizált.)

Ferjancsics a 2011–2015 között megkötött szerződésekre volt kíváncsi. A jegybank tájékoztatása szerint a kérdéses időszak első három évében nem kötöttek szerződést a felek, 2014-től viszont gyümölcsöző megállapodások születtek az ügyvédi iroda számára.
Az MNB adatai szerint a Nagy és Trócsányi alkalmanként 55 ezer forint + áfa óradíjért dolgozott a jegybanknak. 

Az MNB 2014-ben bruttó 98,5 millió forintot fizetett az iroda szolgálataiért, 2015-ben pedig bruttó 39 millió forintos értékben kötöttek szerződéseket. Utóbbiakat még nem fizették ki teljesen.

A jegybank szerint a 137 millió forint értékben megkötött szerződések tárgyát kilenc darab ingatlan megvásárlásával kapcsolatos műveletek képezték, köztük az V. kerületi Eiffel Palace adásvétele.

Trócsányinak fontosak az erkölcsök

Trócsányi 2014 júniusa óta tagja a kormánynak, vagyonnyilatkozatai szerint a miniszteri, egyetemi tanári és kutatói tisztségeivel együtt bruttó 2 millió forint körül keres havonta. A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodát 1991-ben alapították, Budapest mellett New Yorkban is székelnek. A Mandiner 2015-ös összesítése alapján a negyedik legnagyobbak itthon: 2014-ben nettó 1,7 milliárd forintos árbevételük volt. “Az összeférhetetlenségi szabályok betartása számomra erkölcsi kérdés is, a jogszabályok egyértelműek, és ezeket mindig betartottam” – mondta Trócsányi.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik