Pénzügy

CSOK – nem kell a NAV-nál sorba állni, az elektronikus igazolás is jó

Ingyenesen és elektronikus úton is jelentkezni lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köztartozásmentes adózókat tömörítő adatbázisába, a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez szüksége tartozásmentesség így is igazolható – olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: a regiszterben bárki szerepelhet akár hosszú évekig, mindaddig, amíg nem támad probléma az adóügyei körül vagy maga nem kéri neve eltávolítását. A tagság ideje alatt a lajstrom közhitelesen igazolja, hogy az adott magánszemélynek vagy vállalkozásnak nincs köztartozása.

A nyilvántartás iránt egyébként egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Míg két évvel ezelőtt, 2014 januárjában valamivel több, mint 62 ezer nevet tartalmazott a regiszter, tavaly 97 ezer tagot számlált az adatbázis, mostanság pedig 130 ezret. A pozitív adólistához az elmúlt hónapokban ötezren csatlakoztak, többségük minden bizonnyal a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) miatt. Az adóügyi papír azért nélkülözhetetlen, mert az állami támogatások – egyebek mellett – csak akkor járnak, ha az igénylő bebizonyítja, hogy nincs köztartozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik