Pénzügy

CSOK: megugrott a lakásprojektek száma

24.hu
24.hu

2016. 02. 26. 11:03

Korábban a témában:

Több mint 15 ezren érdeklődtek január eleje óta a takarékszövetkezetek fiókjaiban a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) iránt, a legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben. A CSOK tavaly júliusi indulása óta a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai mintegy kétezer CSOK-igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé igényeltek az ügyfelek lakáscélú hitelt. A befogadott támogatási igénylések átlagos összege 1,3, míg a hitelé 4,5 millió forint volt.

Az építtetők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható, az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékoknál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma. A Takarékbank szerint a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

Mire van igény?

A fiókokba betérő  ügyfelek mintegy 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és a bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklődnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük.

Általános tapasztalat, hogy a két új CSOK-rendelet megjelenése óta az ügyfelek tájékozottabbak és tudatosabbak lettek, többnyire úgy érkeznek a takarékok fiókjaiba, hogy már előzetesen az internetről tájékozódtak vagy olvasták a rendeletet, és konkrét értelmezési kérdéseik vannak. Emellett az ügyfelek körültekintőbbek is a támogatás esetleges kockázatait illetően. Ezzel együtt sokan egyelőre elsősorban lehetőségeik felmérése és tanácsadás céljából keresik fel a takarékokat.

A fióki forgalom mellett kiemelt érdeklődés övezte a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai által februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett CSOK-fórumokat is, amelyeken a résztvevők az ingatlanpiaci folyamatokra, a CSOK feltételrendszerére, az elérhető lakáscélú hitelkonstrukciókra és az igénylés folyamatára vonatkozó tájékoztatás mellett egyedi kérdéseikre is választ kaphattak. A rendezvényeken összesen több mint kétezren vettek részt, egyes helyszíneken többszörös volt a túljelentkezés. A fokozott érdeklődésre tekintettel a takarékok további vidéki helyszíneken tervezik CSOK-fórumok szervezését.

Az építők is beindultak

A lakosság mellett az építtetők és kivitelezők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható: az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévő  értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma.

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések – CSOK, lakásáfa csökkentése – hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest. A most induló új társasház-építési projektek átadása legkorábban 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, azonban az induló beruházások kedvező gazdasági hatásai – munkahelyek teremtése az építőiparban, hitelezési volumen növekedése – már idén jelentkezhetnek. A bank úgy látja, hogy a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése – a hitelfelvételre és a fogyasztásra gyakorolt jótékony hatásokkal együtt – jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye keretében a takarékszövetkezetek 1500 fiókjában az év elejétől igényelhető lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, míg a 10+10 millió forintos kamattámogatott hitel február eleje óta érhető el a takarékok fiókjaiban.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.