Gazdaság

Energiahatékony szigetelés? Lehet örülni, a csoknál már ez sem kell

szigeteles(210x140).jpg (Array)
szigeteles(210x140).jpg (Array)

A Magyar Energiahatékonysági Intézet az új CSOK rendelet kapcsán arra hívta föl a figyelmet, hogy a lakáscélú állami támogatások révén épített új lakásokra már vonatkoznak a szigorúbb épületenergetikai követelmények.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az NRGreport megkeresésére most elmondta: a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és az építkezés esetén kérhető adó-visszatérítési támogatás nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak. Így nem vonatkoznak rájuk a a szigorúbb épületenergetikai követelmények sem.

Az Otthonteremtési Program célja, hogy a gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak minőségi új otthonhoz. A hatályos építési szabályoknak minden új lakásnak meg kell felelnie, a szabályrendszer pedig garantálja, hogy minőségi ingatlanok épüljenek Magyarországon. Az elöregedett lakásállomány megújításának köszönhetően a szektor energiafelhasználása is csökkenni fog.

A CSOK esetében a korábban alkalmazott energetikai besorolástól függő kulcsokat a lakástámogatási rendszer egyszerűsítése érdekében törölte el a kormány, így kevesebb dokumentációt kell benyújtani és ellenőrizni a bankoknak, illetve az állami szerveknek. A 2015-ös tapasztalatok alapján a magyar családok a hatályos előírásoknál jobb energiahatékonyságú ingatlanokat építenek vagy vásárolnak a CSOK segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik