Pénzügy

Spórolna 30 ezret a megtakarításánál? Van egy jó tippünk!

lakástakarék (lakástakarék)
lakástakarék (lakástakarék)

Ha valaki manapság takarékoskodni szeretne, a befektetéseket összehasonlító Bankmonitor szerint talán a lakástakarék (LTP) az első dolog, aminek eszébe kellene jutnia. Azt mondják, sehol másutt nem elérhető 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett. Igaz, a felhasználási feltételek korlátozottak, hisz a megspórolt pénzt a végén ingatlancélra (hiteltörlesztés, felújítás, ingatlanvásárlás, stb) kell fordítani.

Magyarországon a lakástakarék neve egybeforrt a Fundamentával, pedig ma már nem csak ők kínálnak ilyen szerződést. Az Aegon, az Erste és az OTP szintén ott vannak a versenyben.

A szolgáltatók között nagy különbség nincs, de egy dologra érdemes figyelni: lehetőleg ne fizessünk számlanyitási díjat, inkább spóroljuk meg azt a több tízezer forintot.

Az alábbi táblázatban összehasonlították a négy legjobb hozammal (EBKM) rendelkező terméket. Szerintük az Ersténél a legkönnyebb megoldani, hogy ne legyen számlanyitási díj és az OTP-nél sem annyira bonyolult. Az Ageon már keményebb dió és bár a Fundamentánál sem teljesen lehetetlen, az már csak nagyon keveseknek érhető el.

Az Aegon és a Fundamenta LTP-nél a legjobb hozamot biztosító lehetőségeknél kell fizetni számlanyitási díjat, az OTP-nél és az Ersténél viszont nem.

bankmonitor ltp

Ha érdekli, hogy adott befektetési idő  és havi összeg mellett melyik lehet a legjobb lakástakarék, érdemes használnia az alábbi kalkulátort. De a lényeget úgy lehetne összefoglalni, hogy egyik termékkel sem nyúlunk nagyon mellé, ha meg tudunk szabadulni a számlanyitási díjtól.

Most pedig nézzünk néhány jellemző példát, hogy melyik szolgáltatónál hogyan lehet elkerülni ezt a bizonyos számlanyitási díjat. Az alábbiakban jellemzően akciókat sorolunk fel, amik természetesen idővel változnak, lehet, hogy 2 hét múlva már mások lesznek a feltételek.

Szolgáltatótól függetlenül jellemző, hogy a számlanyitási díj mentesség addig él, amíg rendesen fizetjük a havi összegeket. Ha megcsúszunk, vagy nem a vállalt összeget fizetjük, utólag bevasalják a díjat.

  1. Aegon: itt úgy tudunk díjmentességet elérni, ha legalább 5 éves megtakarítási időszakot választunk, plusz van/kötünk olyan Aegon lakásbiztosítást, aminek az éves díja legalább 25 ezer forint. Az is egy lehetőség, ha van önkéntes nyugdíjpénztárunk az Aegonnál és az egyenleg eléri a 200 ezer forintot.
  2. Erste: akkor lehet ingyenes számlanyitást elérni, ha nem Erste fiókban, hanem közvetítőn keresztül kötjük a szerződést és engedélyezzük a szerződésben a marketing célú adatátadást. Emellett úgy is lehet, ha van Erste bankszámlánk, vagy nyitunk.
  3. Fundamenta: itt a legkevesebb a lehetőség, de azért van egy minimális esély. Ha olyan banknál dolgozik valaki, aki értékesíti a Fundamenta LTP-t (például K&H), akkor dolgozói kedvezmény keretében tud valószínűleg úgy kötni szerződést, hogy nincs számlanyitási díj. Ez összesen Magyarországon néhány ezer embert érint.
  4. OTP: például akkor nem kell fizetnünk, ha LTP mellé újonnan indítunk bizonyos más OTP terméket is, például meghatározott bankszámlát, vagy éppen hitelkártyát. Újnak a hitelkártya a szerződéskötéstől számított 30 napig minősül, ezen időtartamon belül köthetjük az ingyenes lakástakarékot. Bankszámlánál ez az időszak 120 nap. Vigyázat, ezek díja nincs benne az EBKM-ben! Azaz az EBKM alacsonyabb, ha ezek a plusztermékek pénzbe kerülnek! Úgy is lehet például az OTP-nél „potyázni” ha a netbankon igényeljük a terméket. De fontos, hogy mindegyik díjmentes esetben vállalnunk kell, hogy sms-értesítést kérünk az LTP-számlához, aminek van egy egyszeri 990 forintos díja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik