Pénzügy

A rossz hír: többszörösére drágulhat a kazáncsere

kazan(210x140).jpg (kazán)
kazan(210x140).jpg (kazán)

A 2016. szeptember 1-jén hatályba lépő kazáncsere-rendelet következtében a kazáncsere költségei a korábbinak 2-4 szeresére emelkedhetnek. Ez a 400 kW-ot meg nem haladó teljesítményű kazánnal, vagy legfeljebb 2000 liter térfogatú melegvíz-tároló tartállyal ellátott, egyedi fűtéssel rendelkező lakások és családi házak tulajdonosai számára hozhat brutális mértékű költségnövekedést.

Akár négyszeresnél is nagyobb lehet a költség

A készülék cseréjének költségei így kb. 200 ezerről majd 900 ezer forintra nőhetnek. Ez a rendelet körülbelül 2,6 millió hagyományos készüléket érinthet Magyarországon.

A kondenzációs kazánok cseréjénél jelentkező akár négyszeres bekerülési költséget a szükséges átalakítási munkák indokolhatják: csatlakozási pontok és kémény átalakítása, kapcsolódó engedélyeztetési költségek és díjak. Ha azt vesszük alapul, hogy ma Magyarországon az emberek 2/3-a még a rendkívüli kiadások finanszírozására sem rendelkeznek elegendő megtakarítással, és jelenleg nem áll rendelkezésre állami támogatás, számos család átmenetileg vagy tartósan meleg víz és fűtés nélkül maradhat a jövőben.

Léteznek persze különféle pénzügyi konstrukciók a költségek előteremtésére, de érdemes szétnézni, melyik rója a legkisebb terhet a családok költségvetésére – hívja fel a figyelmet az ésszerűségi szempontokra az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese,Köntös Péter. Állítása szerint ügyfeleik az állami támogatással kiegészített megtakarításokat mintegy 60 százalékban már most is lakásfelújításra és bővítésre használják fel, illetve a felvett kedvezményes hitelek 40 százaléka is ezekre a célokra megy.

Kézenfekvő lehet

A lakástakarék pl. kézenfekvő finanszírozási megoldás lehet, ha ki kell cserélni az otthoni kazánunkat. Egyrészt mert saját befizetéseinél többet használhat fel az ügyfél az állami támogatásnak köszönhetően, másrészt rendkívül kedvező kölcsön is igényelhető mellé. Egy hagyományos kazán átlagos élettartama kb. 12-15 év. Egy előrelátó módon, havi 8000 forintos befizetéssel elindított megtakarításból 4 év múlva a csere és a teljes átalakítás is finanszírozhatóvá válik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly előrevetítette egy új pályázati alap létrehozását, a 2014-ben meghirdetett Otthon Melege Program kazáncsere-alprogramja mintájára. Akkor az 1 milliárd forintos keretösszegre 2700 pályázat érkezett be a tárcához a készülékek cseréjének támogatására. Ha valóban elérhető lesz újra egy ilyen lehetőség, érdemes fejben tartani, hogy a pályázati önrész is biztosítható lakástakarék megtakarításból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik