tesco (tesco, )
Pénzügy

A Tesco szakszervezete magasabb bért akar a nettó 87 ezernél

24.hu
24.hu

2016. 02. 17. 11:58

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyeztetést kezdeményezett a TESCO vezetőségével a 2016. évi bérek rendezéséről.

Az egyeztetést az teszi szükségessé, hogy az idei évben a garantált bérminimum emelkedése bizonyos munkakörök esetében igen komoly bérfeszültséget okozott a munkavállalók között.

A Tescónál a legutóbbi szakmunkás-minimálbér emeléséből kimaradtak a többéves munkatapasztalattal bíró dolgozók, például a vezető pénztárosok, árufelszedők. Így őket beérték a minimálbéresek, ez gerjesztett bérfeszültséget

– válaszolta a 24.hu kérdésére Sáling József a KASZ elnöke.

A KASZ ezért hivatalosan elindította a bértárgyalásokat a Tescónál februárral záródó új pénzügyi évre vonatkozóan, amit a cég tudomásul is vett. Sáling szerint az összes nagy áruházlánc meglépte a béremelést, mint például a Spar, Auchan, Kika.

Mint arról beszámoltunk, a szakmunkás-minimálbér idén bruttó 122 ezerről 129 forintra nőtt, így most nettó 87 ezer forint körül vihetnek haza ezek a munkavállalók. Sáling tájékoztatása szerint ez országosan 800 ezer embert érintett, a Tescónál 8 ezer főt.

Az első bértárgyalás két és fél hét múlva lesz, a szakszervezet két számjegyű növekedést szeretne elérni.

 

Kommentek

Ócsa, 2013. január 15.
Építőmunkások dolgoznak az ócsai szociális családiház-építési program építkezésén 2013. január 15-én. Éjféltől nyújthatják be pályázatukat az érdeklődők a bajba jutott devizahiteles családok számára épülő lakópark házainak bérleti jogára.
MTI Fotó: Koszticsák SzilárdÚj CSOK: súlyos milliókat bukhatnak vagy nyerhetnek a családok
A brazilok lefoglalták Neymar 47 millió dolláros vagyonát