This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA
Pénzügy

Bűnözők miatt szüntetnék meg az ötszáz eurós bankjegyet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 02. 16. 14:35

A kereskedelemben nincs sok értelme, kétes ügyletekre, pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására annál alkalmasabbak az óriási címletek.

A terrorizmus és a pénzmosás miatt vonhatják ki a forgalomból a nagy értékű euróbankjegyeket – a Financial Times értesülése szerint az Európai Központi Bankban már informális döntés született az ötszáz eurós megszüntetéséről. A Quartz felidézi: nemrég a Harvardon született egy tanulmány, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a terrorszervezetek, főleg az Iszlám Állam finanszírozásának visszaszorítása prioritást kell, hogy élvezzen. Ezért azt javasolják, hogy fokozatosan vonják ki az 500, 200 és 100 eurós bankjegyeket.

Hogy mi ennek az egésznek az értelme? Ezt azzal érzékeltetik, hogy ha valakihez el akarnak juttatni egymillió dollárt, az húszdolláros bankjegyekben négy aktatáskát jelent, míg ötszáz eurósokban ugyanannyi pénz egy kis táskába is belefér. A francia pénzügyminiszter is azon a véleményen van, hogy az óriási címletnek a kereskedelemben nincs túl sok értelme, gyanús ügyletekben annál inkább. A készpénzmániás németek és osztrákok viszont nem voltak elragadtatva attól a francia tervtől, hogy a készpénzes fizetések legmagasabb összegét ötezer euróban korlátozzák.

A tavalyi párizsi merényletek óta viszont az európai politikusok egyre jobban aggódnak a  nagy címletek miatt. Beszédes szám: az eurózóna megalapítása óta nagyjából ugyanannyi 10-20 eurós van forgalomban, az 500 eurós bankjegyek száma viszont komoly növekedésnek indult és már ezek a nagy címletek teszik ki az eurózóna készpénzállományának harmadát. Az európai pénzügyminiszterek a múlt héten már az Európai Központi Bankhoz fordultak, kérve, hogy vizsgálja meg a szükséges szigorításokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.