lakástakarék (lakástakarék)
Pénzügy

Jön a NOK – de mi célból?

24.hu
24.hu

2016. 02. 15. 08:43

Korábban a témában:

Pár hete hallani híreket a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK), azaz egy állami lakástakarék kassza létrehozásával kapcsolatban. Az indok az új lakásépítések ösztönzése lenne. Mintha a mostani lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarításokat nem lehetne új lakások építésre felhasználni.

Vajon miért érzi most hirtelen úgy a kormányzat, hogy konkurenciát kell állítania az egyébként prosperálóan működő banki hátterű lakástakarék pénztáraknak? Vagy éppen ezért? Lehet, hogy az a folyamatosan növekvő megtakarított pénztömeg, amit a lakosság a 30 százalékos állami támogatással kiegészítve ezeken a számlákon tárol, jól jönne az állami büdzsének is – még ha átmeneti pénzforrást biztosítana is? – teszi fel a bizonyára mindenki fejében felmerült kérdéseket az EliteFinance pénzügyi tanácsadócég.

Bizonyára hasznos dolgokra lehetne felhasználni, esetleg valamilyen előnyt kovácsolni vele vagy belőle. Nem a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások példája ismétlődik meg még egyszer, de mégis egy kicsit bizalmatlanul várjuk a tervezetet – tették hozzá.

Mi változna és mi nem?

Az előzetes információk szerint a támogatás mértéke (30%) nem változna, azonban nagyobb éves maximális állami támogatást lehetne utána igénybe venni amennyiben több pénzt takarítunk meg. És a számlán lévő megtakarítást kizárólag új lakás építésére lehetne felhasználni.

Tapasztalatunk szerint nem volt igazán korlát a személyenként havi 20 ezer forintban maximalizált megtakarítható összeg azoknak, akik többet szerettek volna félretenni. Az LTP-számla ugyanis minden családtagra és egyenes-ági rokonra megköthető és össze is vonható. Nem ritka a családon belüli 4-5 db szerződés sem. Ráadásul nincs kötöttség, használt lakás vételére, felújítására, hitel előtörlesztésre is felhasználható – hívta fel a figyelmet a cég pénzügyi elemzője, Pálmai Viktor.

A fő kérdés szerinte az, hogy az állami konkurencia megteremtése után vajon egyenlők maradnak-e a versenyfeltételek. Minden eshetőségre felkészülve azt javasolják, hogy aki szándékozik élni ezzel a támogatott megtakarítási lehetőséggel, az mielőbb kösse meg a szerződését, amíg a jelenlegi feltételekkel megteheti.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.