Pénzügy

Jön a kormány ingatlanpiaci csodafegyvere

Sok szakértő is tanácstalan még, ha a kormány legújabb ingatlanpiaci csodafegyvere, a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) kerül szóba – írta a Figyelő. Egyelőre főként azokra az információkra lehet támaszkodni a nagyszabású tervvel kapcsolatban, amelyeket a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal osztott meg a közvéleménnyel. Eszerint az állam – a lakás-takarékpénztárakhoz (ltp.) némileg hasonlóan – minden száz forintnyi lakáscélú megtakarításhoz 30-at tenne hozzá, így stimulálva még jobban az új lakások építését.

Fontos különbség lenne azonban, hogy jóval többet lehetne spórolni, mint az ltp. rendszerben ideális havi 20 ezer forint, mert magasabb lenne a támogatási plafon. (Az ltp. 30 százalékos, de évi legfeljebb 72 ezer forintos fejenkénti támogatását havi 20 ezer forintos megtakarítással lehet a legjobban kihasználni.) Fontos megkötés az is, hogy e megtakarításokat kötelező lesz 10 éven belül felhasználni. Sőt, ellentétben a felújításra, korszerűsítésre, használt ingatlanok vásárlására is alkalmas ltp. szerződésekkel, itt csak új lakás vagy ház építése jöhetne szóba.

Sok a kritikusa

A pénzügyi szféra képviselőivel beszélgetve sokféle kritika megfogalmazódik. A NOK-ot teljesen megalapozatlanul, előzmények nélkül, és – egy az európai ingatlanpia con teljesen került koncepció – a vásárlói csoportok keretrendszerén belül jelentették be. Ráadásul Rogán Antal alternatív Fundamentáról is beszélt (e cég az ltp. rendszer piacvezetője), vagyis a NOK-ot összekötötte a lakástakarékok megalapozatlan kritikájával. Igaz, később azt is leszögezte, hogy az utóbbi rendszer nem változik. (A Miniszterelnökséget vezető Lázár János erről mást mondott lapunknak – lásd a következő cikket az 52-53. oldalon.)

Mindez azért aggályos, mert tudomásunk szerint sem a kormány, sem bármely minisztériuma, sem a Magyar Nemzeti Bank nem jelezte korábban a piac szereplőinek (Fundamenta, OTP, Aegon, Erste), a szakmai szövetségüknek vagy a Magyar Bankszövetségnek, hogy kifogásai lennének. Rogán Antal láthatóan nem is volt felkészült a pénztárak működését illetően, tévesen többször is szövetkezeteknek minősítette őket, és olyan paramétert (új lakásépítés) kért számon a rendszeren, amely deklaráltan nem kizárólagos célja az ltp.-világnak. A Figyelő cikke annak járt utána, hogy mennyire megalapozottak a kormányzati elgondolások és az ltp.-kkel szemben megfogalmazott kritikák. Nem akarunk álszerénynek mutatkozni, egészen megdöbbentő elemek derültek ki számunkra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik