adobevallas(1)(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Adóbevallás: a hétfő fontos határidő

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 09:46

Korábban a témában:

Az adóhatóság közleményt adott ki, hogy figyelmeztessen: már csak február 15-ig kérhető, hogy a NAV közreműködjön az szja-bevallás elkészítésében. A lehetőséggel sokan élhetnek, ugyanis akinek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelme, akár kedvezményt is érvényesíthet, és az 1+1 százalékon kívül is rendelkezhet az adójáról, megfelel az egyszerűsített bevallás feltételeinek – tették hozzá.

Ajánlatot készítenek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szja-bevallási ajánlatot készít, ha erre február 15-ig nyilatkozatban kéri az adózó. Azoknak tehát nem kell időt fordítani a bevallás kitöltésére, akik megfelelnek az egyszerűsített bevallás feltételeinek. Ebben az esetben az adóhivatal készíti el számukra a személyijövedelemadó-bevallást, amit úgymond ajánlatként megkap az adózó, mielőtt azt véglegesnek tekintené a NAV. Reagálni csak akkor kell, ha valami eltérés van az ajánlatban szereplő jövedelmek és a 2015-ben szerzett keresetek között. Az eltérést javítani kell és aláírás után vissza kell küldeni a bevallást a NAV-nak.

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, melyet február 15-éig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy Ügyfélkapun). A 1553NY jelű nyomtatvány elérhető a NAV ügyfélszolgálatain vagy a www.nav.gov.hu/szja/szja „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt.

Egyszerűsített bevallás mellett is bárki rendelkezhet adójának 1+1 százalékáról; civil szervezet, egyház, illetve a Nemzeti Tehetség Program támogatásáról. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Az szja-bevalláshoz kapcsolódó határidők:

  • február 15. – nyilatkozat az egyszerűsített bevallás kéréséről (választható)
  • február 25. – egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett őstermelők és magányszemélyek, valamint eva-s egyéni vállalkozók szja-bevallása
  • május 20. – magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése és a munkáltatói adómegállapítás beadása, 1+1 százalékról rendelkezés.

További, részletes információ és segítség a NAV oldalán, valamint ügyfélszolgálatain és a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.