Realtor
Pénzügy

Rogán: jön a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, a lakáskasszák új konkurenciája

24.hu
24.hu

2016. 01. 18. 14:39

Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozását javasolja a kormány – az angol building society mintájára -, hogy versenytársat támasszanak a lakástakarékoknak – közölte Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy hétfői háttérbeszélgetésen, amelyen újságírókat tájékoztattak a kormány otthonteremtési politikájáról a Portfolio tudósításában.

A miniszter kifejtette: a kabinet azért vágott bele a nagyszabású otthonteremtési programba, mert azt az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány megengedi, továbbá mert kiemelt célnak tartja az új lakások és házak építését, miután az az elmúlt években jelentősen visszaesett. Az új lakások és házak építését a kormány a már bejelentett áfacsökkentés, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az építésügyi engedélyezés egyszerűsítése mellett a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásával is támogatná – ismertette Rogán Antal, hozzátéve, hogy az utóbbiról szóló törvényjavaslat akár már kedden vagy szerdán az Országgyűlés elé kerülhet.

Kifejtette: ma a lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, a kormány ezt évi 50 milliárd forinttal támogatja. Problémásnak látják azonban – folytatta -, hogy ezekből a megtakarításokból nem épülnek lakások. Ezért az a céljuk, hogy a lakáskasszáknak legyen egy versenytársuk, amihez az angol building society adná a mintát, és az állam ezt is támogatná. Azoknak, akik belépnek az otthonteremtési közösségbe, és ott megtakarítanak, tíz éven belül lakáshoz kellene jutniuk – tájékoztatott a tervekről.

A Portfolio kommentárja szerint öncélúnak (a pénzügyi szektor kényszeres megkerülésének) tűnik a kormány terve, hiszen ha elégedetlen a kormány a lakáskasszákkal, képes módosítani a szabályozásukon. Ráadásul a mostani lakáskasszák – Rogán szavaival ellentétben – a lakásépítések önerejének előteremtésére is alkalmasak.

Kommentek

szelektív hulladék (szelektív hulladék)Idén elszállnak a hulladékkezelési árak
sárga csekk (Array)A Magyar Posta egyre modernebb: QR-kód, Posta Hűségkártya, iCsekk alkalmazás!