Pénzügy

A vásárlási láz után jön a cserebereroham

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 27. 06:50

Újra alig nyit ki üzlet, visszaállnak a nyitvatartási szabályok.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tudatta, hogy december 27-én, újra a vasárnap miatt nem nyit ki a legtöbb üzlet. A jogszabályok alapján a kötelező zárva tartás alól kivételt jelentenek a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ha a tulajdonos vagy segítő családtag áll a pult mögé.

Vasárnap hajnali fél öt és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut, tejterméket árusító üzletek, az újságosok 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, ha a bevétel legalább kétharmada az újságok eladásából származik, valamint a 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező virágosok, ha bevételük legalább kétharmada virágok, dísznövények értékesítéséből származik. A vendéglátó- és szórakozóhelyekre nem vonatkozik a zárvatartási tilalom.

Az általános szabályozás szerint az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni. Az OKSZ szerint várhatóan december 28-án elindul a nem megfelelő ajándékok cseréjének rohama. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő, de kialakult gyakorlat, hogy az ünnepek után a kereskedők néhány napig kicserélik az ajándékot, megengedik az áru értékének levásárlását. A csere feltétele a nyugta megléte és az ajándék sértetlensége. A minőségi reklamációkat változatlanul a szavatosság, jótállás szabályai szerint kell a boltoknak intézniük ilyenkor is. A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt termékeket a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. Ebben az esetben 14 naptári napról van szó, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak. A 14 napos elállási jog bármely uniós webáruházra egységesen kötelező – tudatta az OKSZ.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.