Pénzügy

A vásárlási láz után jön a cserebereroham

Újra alig nyit ki üzlet, visszaállnak a nyitvatartási szabályok.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tudatta, hogy december 27-én, újra a vasárnap miatt nem nyit ki a legtöbb üzlet. A jogszabályok alapján a kötelező zárva tartás alól kivételt jelentenek a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ha a tulajdonos vagy segítő családtag áll a pult mögé.

Vasárnap hajnali fél öt és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut, tejterméket árusító üzletek, az újságosok 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, ha a bevétel legalább kétharmada az újságok eladásából származik, valamint a 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező virágosok, ha bevételük legalább kétharmada virágok, dísznövények értékesítéséből származik. A vendéglátó- és szórakozóhelyekre nem vonatkozik a zárvatartási tilalom.

Az általános szabályozás szerint az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni. Az OKSZ szerint várhatóan december 28-án elindul a nem megfelelő ajándékok cseréjének rohama. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő, de kialakult gyakorlat, hogy az ünnepek után a kereskedők néhány napig kicserélik az ajándékot, megengedik az áru értékének levásárlását. A csere feltétele a nyugta megléte és az ajándék sértetlensége. A minőségi reklamációkat változatlanul a szavatosság, jótállás szabályai szerint kell a boltoknak intézniük ilyenkor is. A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt termékeket a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. Ebben az esetben 14 naptári napról van szó, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak. A 14 napos elállási jog bármely uniós webáruházra egységesen kötelező – tudatta az OKSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik