Pénzügy

Romániában egy évvel elhalasztották a magáncsőd bevezetését

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 15:01

Korábban a témában:

Romániában egy évvel elhalasztották a magáncsődről szóló törvény alkalmazását, miután az ehhez szükséges előkészületek megkéstek – jelentette be szerdán a román kormány szóvivője. Dan Suciu közölte, hogy a Dacian Ciolos román miniszterelnök által vezetett szakértői kormány egyetért ugyan a törvénnyel, de kénytelen elhalasztani az alkalmazását, miután több illetékes intézmény sem készült fel rá. A jogszabályt májusban fogadta el a parlament, és júniusban jelent meg a hivatalos közlönyben. A mostani döntés szerint 2016 decemberétől fogják alkalmazni.

Az eredeti tervek szerint a törvény már januártól lehetővé tette volna a jóhiszemű eladósodott magánszemélyeknek, hogy csődbiztos felügyelete alatt átütemezzék adósságaikat, és egy ötéves adósságrendezési terv kidolgozásával elkerüljék az adósságcsapdát.

Suciu a késések között említette, hogy a fogyasztóvédelmi hivatalnak 180 személyt kell még alkalmaznia, a törvény által előírt úgynevezett csődbizottságoknak is 140 fős alkalmazotti létszámmal kell működniük, emellett a legfelső bírói tanácsnak 600 bírót kell felkészítenie, és 750 törvényszéki jegyzőt kell felvennie. Suciu szerint ezekkel a logisztikai előkészületekkel mind megkéstek, ezért lehetetlen lett volna alkalmazni már januártól a törvényt.

Egy magánszemély akkor kérheti a törvény alapján létrehozandó területi csődhatóságtól fizetésképtelenné nyilvánítását, ha több hitelezőnek tartozik és a törlesztő részleteket esedékességüket követő 90 napon belül sem képes fizetni. Az adósok számára azért is előnyös a törvény, mert felfüggeszti az adós ellen indított végrehajtási eljárásokat.

Romániában nem ez az egyedüli törvény, amit a parlament az eladósodott hitelesek megsegítéséért fogadott el. November végén a bukaresti törvényhozói testület megszavazta azt a jogszabályt is, amely lehetővé tette volna a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A fizetés helyetti teljesítés törvényét azonban Klaus Iohannis román elnök pénteken visszaküldte a parlamentnek, az alkalmazási feltételek pontosítását kérve. Így az eladósodott magánszemélyek egyelőre nem élhetnek a megsegítésükért elfogadott jogszabályok által felkínált lehetőségekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.