Pénzügy

Több mint 700 ezer lakáshitel törlesztésében segíthetnének a munkáltatók

Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )

A válság érezhetően óvatosabbá, megfontoltabbá tette a magyarokat a lakásvásárlások és hitelfelvétel terén. Ezt jól mutatja a lakosság lakáshitel állományának csökkenése. Ezzel párhuzamosan érezhetően visszaesett az ingatlan piac is: a KSH adatai alapján ugyanis 2011 és 2014 között 34 százalékkal csökkent az átadott, új építésű lakások száma. Bár ez a tendencia úgy tűnt, hogy 2014 végén megtörik, a pozitív várakozásokra az idei első három negyedév eredményei rácáfolnak. Bíztató jel ugyanakkor, hogy a kiadott engedélyek száma jelentősen emelkedett a korábbiakhoz képest.

Az OTP Bank várakozásai szerint az utóbbi években elérhetővé vált, állam által is támogatott pénzügyi megoldásoknak – illetve az új lakások építésére várhatóan életbe lépő áfacsökkentésnek is – köszönhetően az ingatlan piac új erőre kaphat. Reprezentatív kutatásuk szerint a munkavállalók harmada az olyan juttatások hatására, mint a lakáshitel-cafeteria megfontolná a lakáshitel felvételét.

Lassan, de biztosan

„Habár azt látjuk, hogy a lakáscélú hitelek összesített állománya a korábbi évekhez hasonlóan 2015 első felében is csökkent, érdemes megfigyelni, hogy a kihelyezett új hitelek összege 30 milliárd forinttal meghaladta a 2014 első félévében mért értéket. Ez számunkra azt üzeni, hogy lassan, de biztosan kezd visszatérni a lakosság önbizalma, az emberek ismét elkezdték felfedezni az átgondoltan és pénzügyi lehetőségeiknek megfelelően felvett lakáshitelekben rejlő lehetőségeket. Hiszünk benne, hogy az olyan termékek, mint a munkáltató által adómentesen adható lakáshitel-cafeteria, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ingatlanpiac új lendületet kapjon. Egyébként már ma is van 710 ezer olyan lakáshitel-szerződés ahol valódi támogatást, érdemi segítséget jelenthet a lakáshitel-cafeteria a mindennapi életben, hiszen olyan juttatást kaphatnak munkáltatójuktól, melynek segítségével 100-ból 100 forintot a hitelük törlesztésére fordíthatnak.” – mondta el Kormos Zoltán az OTP Bank Lakáshitel Főosztályának Igazgatója.

Mi az a lakáshitel-cafeteria?

A lakáshitel-cafeteria egy 2014 óta adható, adómentes, béren kívüli juttatási forma, aminek segítségével a munkáltatók a dolgozóik lakáscélra felvett hitelének törlesztését támogathatják, ráadásul úgy, hogy mind a két fél jól jár. Segítségével ugyanis a munkáltató hatékonyan, kevesebb ráfordításból több pénzt tud adni a dolgozójának. Adómentességének köszönhetően 100 forintnyi támogatásból 100-at megkaphat a munkavállaló, míg más, kedvező adózású cafeteria-juttatásnál ez az összeg csak 74 forint. További előnye, hogy akár cafeteria rendszeren kívül is adható.

Az egyre nagyobb munkavállalói érdeklődéssel párhuzamosan megnőtt a munkáltatók igénye egy olyan szolgáltatás iránt, ami amellett, hogy szakértői támogatást nyújt a bevezetés során, leveszi a vállukról az adminisztrációval és az adómentességi vizsgálattal járó terheket és felelősséget. A bank ADLAK szolgáltatásának köszönhetően a pénzintézet a folyósítás teljes folyamatát és az azzal járó felelősséget is átvállalja a munkaadótól – hangsúlyozták. A rendszer első teljes évében már több mint 8 000 vizsgálatot rendeltek meg a banktól, és több mint 2,5 milliárd forintot utaltak az ADLAK-on keresztül a munkavállalóknak. Várakozásai szerint ez az összeg a következő egy évben akár megkétszereződhet, ezzel is lendületet adva a lakáshitelezésnek és az ingatlanpiacnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik