Pénzügy

Az európai fizetésekhez képest vicc a húszezres

rabolt pénz (húszezres, húszezer forint, )
rabolt pénz (húszezres, húszezer forint, )

Érdekes adatok után kutatott a Napi.hu: azt nézték meg, a húszezer forintos megújulása kapcsán, hogy az egyes európai országokban az átlagdolgozó fizetését hány legnagyobb címletű bankjeggyel lehet lerendezni.

A nettó magyar átlagbér tavaly az Eurostat szerint 164 257 forint volt, vagyis legnagyobb forintcímletünkből nyolc darabot vihetne valaki haza, ha készpénzben kapná meg a fizetését.

Az euórövezetben a legnagyobb címlet az 500-as, ami 157 ezer forintot ér. Az ötszázasból egyet kapna a magyar dolgozó, ha már ott tartanánk, hogy nálunk is bevezették volna az eurót. (Képzeljük el, mit szólna az a magyar pénztáros ehhez, aki már a húszezrest sem látja szívesen.) Miközben a francia, belga, ír, német, osztrák, és finn melós átlagban 4 darab ötszáz euróssal lenne kifizetve. Ebből is látszik, milyen vacakul keresünk.

A hozzánk fejlettségben közelebb álló országok közül a szlovák dolgozóknak is egy 500-as jár átlagban, viszont a szlovéneknek majdnem 2 darab. A görögöknél 2,5 járna az ötszázasból (ha lenne ilyen opció), a spanyoloknál pedig három és fél.

Ha kíváncsi, mi a helyzet a cseheknél, horvátoknál vagy mondjuk az átlagfizetési listát vezető svájciaknál, és tudni szeretné, melyik országokban vihetik haza a legnagyobb címletből a legtöbb darabot az átlagfizetés fejében, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik