Pénzügy

Gyengült a forint, 316 az euró

forint (Array)
forint (Array)

Amíg mi az államalapítást ünnepeltük, kisebb tőzsdepánik söpört végig a világ piacain. Hétfő hajnalban rövid ideig 316 felett is járt az euró jegyzése, ami már nagyjából két százalékkal volt magasabb a múlt szerdainál.

Hétfőn délelőtt fél 10-re valamivel több mint 5 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a kedvezőtlen nemzetközi hangulatot követve, s 21 ezer pont közelébe csökkent. A főbb európai részvénypiacokon is jelentős eséssel indult a kereskedés hétfőn, miután az ázsiai indexek is komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el.

A mini-tőzsdepánik okairól bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>

A forint sem tudta kivonni magát az esésből. Hétfő reggel 314,64-nél állt a forint az euróval szemben, majd 316-ra esett az árfolyam. Így egy hét alatt 1,9 százalékot bukott a magyar deviza. A dollárral szemben 275,68-nál állt a magyar deviza, míg a svájci frank egy hajszálnyival 292 felett állt.

A régiós devizák közül a lengyel zloty a múlt hét második felében együtt mozgott a forinttal, ez folytatódott hétfő reggel is egy 0,4 százalékos gyengüléssel. Egy hét alatt a zloty 1,8 százalékot bukott az euróval szemben. A feltörekvők közül az orosz rubelt viselte meg leginkább a pánik, több mint 10 százalékkal gyengült az elmúlt egy hétben, és mára ma is 2,2 százalékos mínusznál jár. Közben a török líra egy hét alatt 6,4 százalékot zuhant – írta a Portfolio.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik