Pénzügy

Orbán Viktor miatt késik a Quaestor-kártalanítás?

Tarsoly Csaba, Szíjjártó (Array)
Tarsoly Csaba, Szíjjártó (Array)

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor döntött úgy, hogy amíg le nem zajlanak a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások, nem kell kijavítani a törvény vonatkozó részét, ami zöld utat engedne az állami kezességvállallásnak.

A Quaestor-károsultak egyelőre csak a Beva által fizetett maximum 6 millió forintot kapják kézhez, mivel a Quaestor Alap a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások miatt egyelőre nem tud forráshoz jutni. Elméletek keringenek arról, hogy ezt az állam készfizető kezességének hiánya okozza-e, ráadásul úgy hírlik, maga Orbán Viktor döntött úgy, hogy az alkotmánybírósági eljárások végéig ne induljon el a teljes kártalanítás – írja a Portfolio.

A kártalanítást szabályozó Quaestor-törvényből kimaradt, hogy az állam készfizető kezességet vállal az alap által kibocsátott kötvényekre, holott ez a passzus a Beva és az OBA forrásbevonásában is szerepel. A mai Figyelő szerint maga Orbán Viktor döntött úgy, hogy amíg le nem zajlanak a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások, nem kell kijavítani a törvény vonatkozó részét.

A Portfolio szerint a törvény ebben az esetben sem zárja ki az állami kezességvállalást (a törvény egyértelműen nem írja elő, sem nem tiltja ezt). A gyakorlatban viszont ez megosztja a piaci szereplőket, hiszen amíg nincs egyértelműsítve az állam készfizető kezessége, a piaci szereplők is vonakodnak lejegyezni az alap által kibocsátott kötvényeket. Márpedig erre szükség lenne ahhoz, hogy az alap vissza tudja fizetni az esetlegesen az MNB-től felvett áthidaló kölcsönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik