Pénzügy

Ha kell egy személyi titkár

Luxus (Array)
Luxus (Array)

A szombati lottósorsolás nyertese abban a szerencsés helyzetben van, hogy az 5 milliárd forintot többféleképpen is be tudja majd fektetni. Most azt néztük meg, hogy ha a nyertes az ötmilliárdból egymilliárdot magyar államkötvénybe rak, akkor mennyi pénze lesz, és azt mire tudja fordítani.

Ha a nyertes esetleg úgy dönt, hogy az 5 milliárd forintos nyereményének 20 százalékát magyar államkötvénybe fekteti, hogy a kamatjövedelemből különféle célokat valósítson meg, akkor számításaink szerint, kamatadó levonása után nagyjából évi 32 milliója marad pénzszórásra, adományozásra, utazgatásra, alkalmazottak felvételére, vagy luxusingatlanainak fenntartására.

Referenciaként az új, ötéves lejáratú, magyar prémium államkötvényt (2020/J) vettük alapul, egymilliárdos jegyzéssel, garantált évi 3,5 százalék kamattal, 10 százalékos kamatadóval, tartós befektetési számlán elhelyezve. Ez most az egyik legjobb ajánlat az állampapírok között.

A nyeremény fennmaradó 4 milliárd forintjával most nem számoltunk. Csak azt néztük, hogy ha egymilliárdot állampapírba rak, ez mennyi pénzt fial neki. Az egymilliárd forint államkötvényes kamata azért jó viszonyítási pont, mert könnyen kiszámolható, hogy a tőke növelésével, mekkora hozam várható öt év alatt. Tehát ha a nyertes 2 milliárdot fektet ugyanebbe az államkötvénybe, a kamat már évi 64 milllió, azaz havi nettó 5,3 milllió lesz, és így tovább.

Need a személyi titkár?

Egy lottónyertesnek hirtelen nagyon sok dolga akadhat, szüksége lehet szakácsra, kertészre, sofőrre, jógaoktatóra, személyi titkárra, kutyasétáltatóra, életrajzíróra. Az államkötvény 32 milliós kamatából kilenc embert tudna felvenni teljes állásban ezekre a feladatokra, havi nettó 153 ezer forintért, legalább öt évig (ameddig az államkötvény futamideje tart). Vagy három és fél embert nettó 294 ezer forintért. Az átlagkereset nettó 153 ezer forint, aminek a munkáltatói költsége 304 ezer forint, gyermektelen, nőtlen, illetve hajadon, azaz tipikusan 25 év alatti munkaválallóval számolva.

Világkörüli út

Ha valaki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, általában képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget, ezért érdemes nagyon tudatosan beosztani, befektetni a nyereményt. Az évi 32 millió, azaz havi 2,6 millió forint a folyó kiadásokra, illetve zsebpénzre Budapesten bőven elegendőnek látszik. Ebből az összegből már szuper belvárosi lakásokat lehet bérelni Budapesten, de Berlin, Párizs, London jobb környékei is esélyesek. Illetve, ebből a pénzből már egész rendes világkörüli utat lehet összehozni, jó szállásokkal, éttermekben étkezéssel.

Ingatlanfenntartásra is jó

Ha a lottónyertes a nyereményének fennmaradó részéből – mondjuk újabb egymilliárdból – csak ingatlanokat vásárol, akkor nem árt gondolni az ingatlanok fenntartási költségeire. Egy-egy luxus családi ház rezsije, amiben esetleg a nyertes vagy rokonai lakni fognak, több milliós is lehet. De ha befektetési céllal vásárol lakásokat, kiadásra, ezek fenntartása is sokba kerülhet. Természetesen a pénzszórásra félretett havi 2,6 millióból is fenn tudja tartani a nagy értékű ingatlanait, de célszerűbb ilyenkor nem öt éves államkötvényben gondolkodni, mint a példánkban, hanem hosszabb lekötésű, 10-15 éves befektetési eszközökben.

Adományozni is lehet belőle

Ha jó választjuk meg a pénz felhasználásának módját, nagyon sokat segíthetünk olyan embereknek, akik más embereken segítenek. Ezek a csoportok általában bejegyzett alapítványi, egyesületi formában működnek. Az évi 32 millió forint egy közepes méretű alapítvány teljes költségvetését is kiteheti, így életmentő lehet. A civil szervezetekről jó listát ad a NAV honlapja, innen is lehet válogatni, ha esetleg adományozni akar a lottónyertes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik