Pénzügy

10 tipp, ha külföldön vállalna munkát

kulfoldi-munka(210x140).jpg (külföldi munka)
kulfoldi-munka(210x140).jpg (külföldi munka)

Mielőtt nekivágna egy várt jobb élet reményében az útnak, van pár dolog, amit még itthon végig kell gondolnia, meg kell lépnie, el kell intéznie.

A tavaly nyár eleji adatok szerint mintegy 600 ezer is lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik külföldön, Európában dolgoznak, felük a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint az Egyesült Királyságban, és úgy 135 ezren Németországban.

És ahogy az ember nap, mint nap találkozik vele, sokan vannak még, akik fontolgatják a lehetőséget. A Pénzcentrum.hu most 10 fő pontban összeszedte, mik a legfontosabb teendők indulás előtt.

10 lépés előzze meg

Mint hangsúlyozzák, az első és legfontosabb az előzetes tájékozódás (pl. munkavállalási szabályok külföldön), aztán azzal is kell kalkulálni, hogy bár jóval többet kereshetünk kint, a megélhetés is jelentősen drágább lehet. A biztonság kedvéért pedig jó ha legalább kéthavi kint maradásra való pénzzel indulunk útnak.

Azt kockázatosnak tartják, hogy valaki nyelvtudás nélkül belevágjon a külföldi munkába, és külön figyelmeztetnek, ellenőrizzük a céget, aki felajánlja a munkalehetőséget. Különösen akkor kell gyanakodni, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, pl. túl magas fizetést ígérnek a hirdetésben.

Alapszabály, hogy munkáért ne fizessünk, és semmilyen körülmények között ne adjuk ki bankkártyánk, bankszámlánk adatait. Arra is kell gondolni, hogy kint hogyan fogunk bankolni majd.

A külföldi munkavállalást a hazai hatóságoknak is jelenteni kell, mint már írtunk róla.

Tanácsolják meg, hogy ha egy egész család indulna útnak, először csak az menjen ki, akinek biztos állása van. Ha bővebben is érdekli a téma, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik