Pénzügy

Londoni elemző: forintgyengülés jöhet

Rövid távon semlegesek a forint kilátásai, hosszabb távon viszont jöhet a 320 forintos euró.

Hosszabb távon továbbra is a forint gyengülését várjuk, de nem számítunk gyors eladási hullámra, inkább lassú, fokozatos leértékelődésre – mondta Magdalena Polan, a Goldman Sachs vezető kelet-közép-európai elemzője a Napi Gazdaságnak.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az elemző szerint a forint esetében két dologról kell beszélni: a nemzetközi folyamatokról és a magyarspecifikus hírekről. Az amerikai gazdaságról folyamatosan jó hírek érkeznek, miközben az eurózóna érezhetően lassul. A magasabb amerikai kamattal kapcsolatos várakozások szinte minden feltörekvő deviza esetében okoztak egy kisebb eladási hullámot, ebből nem maradt ki a forint sem.

Magyarországról a devizahitelek forintosításáról szóló hírek mozgatták az árfolyamot mielőtt a jegybank bejelentette volna, hogy a tartalék terhére biztosít devizát a bankoknak az átváltáshoz. Jelenleg a magyar háztartásoknál mintegy 12 milliárd eurónyi devizahitel van, vagyis egy teljes átváltáshoz ennyi pénzre lenne szükségük a bankoknak. Ez hatalmas összeg lenne, ha a piacon jelenne meg, hiszen az éves folyó fizetésimérleg-többlet háromszorosa. Aztán amikor az MNB megszólalt az ügyben, és bejelentette, hogy biztosítja a szükséges devizamennyiséget, a piac is megnyugodott.

Rövid távon tehát semlegesnek látjuk a forint kilátásait, hosszabb távon viszont a 320 forintos célárfolyamunk is jelzi, hogy gyengülést várunk az euróval szemben – foglalta össze az elemző, aki összességében pozitívnak látja a magyar gazdaság kilátásait, különösen a belföldi beruházások és a belső fogyasztás területén tapasztalható javulás, emellett a fegyelmezett költségvetési politika is támogatja a gazdaságot.

Ezzel egybecseng Varga MIhály mai nyilatkozata is, aki azt mondta: “Azt feltételezem, hogy amikor a konkrét forintosítás történik akkor ez (a forintosításra kijelölt árfolyam – a szerk.) már azért egy kedvezőbb árfolyam lesz, tehát valószínű, hogy jövőre az árfolyam már nem ezen a szinten fog állni.” Azaz: az euró esetében a forintosításra megjelölt 308,97-es szintnél gyengébb lesz a forint jövő április-május környékén, amikor Varga szerint ténylegesen megtörténik a forintosítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik