Pénzügy

Ezért kamu a tűzifaár-csökkentés az MSZP szerint

A párt agrárpolitikusa azt mondja, átverés az újabb rezsicsökkentés. Méghozzá azért, mert korábban, az év elején a mostani árcsökkentésnél nagyobb áremelés volt. Utánajártunk. 

A rezsidémon ellen

Átverés a legnagyobb ellenzéki párt szerint a tűzifaár-csökkentés. Az MSZP úgy értékeli, hogy Földművelésügyi Minisztérium ezzel a bejelentéssel szállt be az önkormányzati választás kampányának hajrájába.

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön bejelentette: a minisztérium is részt vesz a rezsicsökkentésben, a tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert.

Gőgös Zoltán szerint ezért átverés

Az MSZP-s agrárpolitikusa szerint legalább 20 százalékkal kellett volna csökkenteni az állami tűzifa tarifáját, bár árcsökkenésről még akkor sem lehetne beszélni, hiszen a kormány januárban 20 százalékkal emelte meg a tűzifa árát.

Rákérdeztünk Gőgös Zoltánnál, mire alapozza ezt a kijelentését. A KSH statisztikája szerint ugyanis tavaly decemberben 2860 forint volt 100 kg egységes fűrészelt tűzifa. Januárban pedig 2870 forint. Ami ugyan emelés, de közel sem 20 százalékos. Azóta pedig visszament a tüzelő ára, a legutolsó augusztusi adat szerint 2790 forintra. És a Privátbankár februári cikkében sem szerepelt ilyen magas áremelés. Pedig ők több erdészetet is megkérdeztek, de csak 0-7,7 százalék közötti emelést találtak.

Gőgös elmondta, még az év elején kereste meg egy felháborodott nyírségi állampolgár, aki bemutatotta neki a Nyírségi Erdészeti Zrt. (állami erdészet) két szórólapját, amelyekből világosan kiderült, hogy átlagosan 20 százalékos drágulás volt. Ezt egyébként szóvá is tette az év elején a képviselő a parlamentben.

A kérdést, valóban volt-e tűzifadrágulás, és ha igen, milyen mértékű, feltettük az állami erdészetnek is. Választ ígértek, de türelmünket kérték, amíg utánanéznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik